Episkop Grigorije sam predložio da preuzme eparhiju koja je pred kolapsom

09.05.2018.     Vijesti

Na upravo završenom prolećnom zasedanju Sabora SPC izabrane su nove vladike, a došlo je i do promena na čelu eparhija.

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije dobio je na upravljanje Eparhiju frankfurtsku i sve Nemačke, a na njegovo mesto imenovan je monah manastira Tvrdoš otac Dimitrije.
Vladika Grigorije dobio je na upravljanje ovu značajnu i veliku eparhiju kako bi u njoj sredio stanje jer je ova eparhija, najjednostavnije rečeno, u kolapsu i bankrotu.
Prema saznanjima „Blica“ do neočekivanog obrta i odlaska vladike Grigorija u Nemačku je došlo nakon što je na današnjoj završnoj sednici ovogodišnjeg Svetog arhijerejskog Sabora najviše vremena posvećeno rešavanju gorućih problema koji godinama tište Eparhiju nemačku.
 Episkop Grigorije rekao je da svoju sadašnju eparhiju može napustiti jer je u besprekornom stanju, tako da svom nasledniku neće ostaviti težak teret.
Kako saznajemo, predlog vladike Grigorija usvojen je jednoglasno, pa je on novi Episkop frankfurtski i sve Nemačke, a jednoglasno je, na predlog vladike Grigorija, izabran i tvrdoški monah Dimitrije za njegovog naslednika na tronu hercegovačkih arhijereja.Na saboru je izabrana i nova crkvena vlada u koju ulaze episkop šumadijski Jovan i vladika bački Irinej.

Blic