Eksplozija novih slučajeva u najpogođenijoj talijanskoj regiji; Predsjednik Lombardije zabrinut: Ne znam jesmo li što propustili. Nije dobro…

26.03.2020.     Vijesti

Ponovno je porastao broj zaraženih osoba u pokrajini Lombardija u jednom danu, koja uključuje glavni grad regije Milano. Danas je zabilježeno novih 2.500 slučajeva, a juče ih je bilo 1643, izjavio je predsjednik pokrajine Attilio Fontana, a prenosi ANSA. Objasnio je pritom da još nisu napravljene precizne analize koja su područja najviše pogođena.

– Ne znam je li ovo vrhunac epidemije ili smo nešto propustili, mogu samo reći da sam lično zabrinut, brojke nisu dobre. Došlo je do snažnijeg rasta u odnosu na prethodne dane, rekao je Fontana.

S druge strane Fabrizio Nicastro, šef Nacionalnog instituta za astrofiziku te član skupine za analizu virusa Covid-19, rekao je za Ansu da je vrhunac epidemije u Italiji jako blizu.

Poručio je također da bi ta se krivulja mogla opet uzdignuti ako bi situacija sa zaraženim osoba eksplodirala u nekoj drugoj regiji osim tri koje su najteže pogođene – Lombardia, Emilia Romagna i Veneto.

Juče je broj novih zaraženih koronavirusom u Italiji bio u padu četvrti dan zaredom, što ukazuje na stabilizaciju krivulje epidemije.

Razmjeri epidemije u Italiji su najgori u svijetu. Sada je ondje aktivno 57.500 slučajeva.

Međutim, od rekordna 4.821 novog slučaja koliko ih je bilo u subotu, u nedjelju je taj broj iznosio 3.957, u ponedjeljak 3.780, u utorak je dnevni skok iznosio 3.612, a u srijedu 3.491.

Sadašnjica je i dalje crna. U srijedu je, prenosi Jutarnji list umrlo 683 ljudi pa je ukupan broj žrtava koronavirusa narastao na 7.503.

Cijela Italija je u karantinu koja službeno ističe  3. aprila, ali čak i ako broj novih zaraženih nastavi padati gotovo niko ne očekuje da će stroge mjere kretanja uskoro biti ukinute.