Dvije kineske finansijske institucije žele učestvovati u projektu HE Buk Bijela

03.03.2018.     Energetika

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić izjavio je u petak (2. marta 2018. godine) u Pekingu da su Kineska industrijsko-komercijalna banka ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) i Korporacija za izvoz i osiguranje kredita Kine SINOSURE izrazile spremnost za saradnju i učešće u projektima u Republici Srpskoj, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministar Đokić je, sa zamjenikom generalnog direktora korporacije SINOSURE Vangom Hui (Wang Hui) i direktorom za finansiranje energetskih projekata u ICBC Čengom Tien (Cheng Tianyu), razgovarao o mogućnostima finansiranja projekta HE Buk Bijela.

– Želimo da ubrzamo sve aktivnosti na realizaciji projekta Buk Bijela i da što prije krenemo sa gradnjom – rekao je ministar Đokić napominjući da je veoma značajno što je i kompanija AVIC, sa kojom Vlada RS ima zaključen Memorandum o saradnji, spremna da uđe u ovaj veliki projekat i uloži maksimalne napore da se on što prije realizuje.

On je upoznao predstavnike kineskih finansijskih kompanija sa tehničkim karakteristikama projekta HE Buk Bijela, za koji je koncesija za izgradnju dodijeljena Elektroprivredi RS i Hidroelektranama na Drini, kao konzorcijumu.

Sastanku su prisustvovovali direktor Hidroelektrana na Drini Nedeljko Perišić i delegacija kineske kompanije AVIC (China National Aero-Technology International Engineering Corporation), koju je predvodio predsjednik Upravnog odbora Suo Šu (Suo Shuhe).

ekapija bih