Dvije iz Hercegovine – Ovo je 16 firmi čije investicije će projekat EU4AGRI podržati sa 3,51 mil KM

03.04.2021.     Privreda

S ciljem podrške poljoprivredno-prehrambenom sektoru, Evropska unija je kroz projekat EU4AGRI podržala investicije 16 bosanskohercegovačkih preduzeća, obrta i zadruga sa ukupno 3,51 milion KM grantova.

Na javni poziv za dodjelu grantova za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, koji je bio otvoren od 30. jula do 30. septembra 2020. godine, pristigle su 74 prijave od kojih je njih 16 ispunilo propisane uslove.
Tih 16 odabranih projekata predstavilo je investicije vrijedne ukupno 7,05 miliona KM, od čega će projekat EU4AGRI finansirati 3,51 milion KM.

To su MADI Tešanj, Mljekara Pađeni Bileća, Vimar Groupe Visoko, Žuvela – HB Stolac, Kuća prirode Sarajevo, Ognjište Banjaluka, ZP Komerc Bijeljina, SZR Klanica Sara Brod, Meggle Mljekara Bihać, Mlin Pavlović Bijeljina, Ml Tulumović Laktaši, Velvet Trade Vogošća, MI Semko Visoko, Ajdin-Trade Visoko, ĐURIĆ Modriča i Voćarn Brčko.

Javni poziv je bio otvoren za preduzeća, obrte/preduzetnike i zadruge koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda i/ili proizvodnjom prehrambenih proizvoda i upisani su u registar klijenata kod nadležnog ministarstva/institucije, i koja u vlasničkoj strukturi imaju manje od 25% javnog kapitala ili glasačkih prava tog javnog kapitala i nisu članica holdinga.

Svaki podnosilac prijave mogao je aplicirati za grantove od 60.000 do 300.000 KM (bez PDV-a), te je morao osigurati vlastito sufinansiranje od minimalno 35% iznosa predložene investicije.

Projekt EU4AGRI će i u budućnosti nastaviti s podrškom poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BiH, te se očekuje objavljivanje novog javnog poziva za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u junu 2021. godine, saopšteno je iz UNDP-a.

Finalnu lista korisnika javnog poziva potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda možete pogledati OVDJE.

Radio Sarajevo

error: Zabranjeno je kopiranje!