Dubrovnik postaje top destinacija za vjenčanja, parovi troše milione, a evo šta zahtijevaju

19.02.2019.     Vijesti
Koliko je strancima popularno u njemu izreći sudbonosno „da“, govori podatak kako je mnogo više sklopljenih brakova stranaca nego domaćih.
Dubrovnik je najpopularniji među Britancima, Ircima, Skandinavcima, ali i u dalekoj Indiji. Traže jedinstvene dubrovačke lokacije i besprijekornu organizaciju tog savršenog dana. Nema odlazaka po mladu, pečenja…,  a zabava traje kraće od one na koju je navikao prosječan hrvatski svat. Ali i tu ima , izuzetaka, piše RTL.
“U prosjeku u zadnjih 10 godina je 150 stranih brakova godišnje. Moja mala matematika rekla bi da je to gotovo trećinu više stranih državljana koji su sklopili građanski brak u odnosu na brakove hrvatskih državljana“, kaže matičarka Tihana Hrnić.
“Imate nekakav prosjek od 50 ljudi, ja bih rekla – dan vjenčanja nekakvih 20.000 evra, pa do ogromnih projekata u kojima pričamo o milijonima od nekoliko stotina ljudi, ali o milionskoj potrošnji“, navela je organizatorka vjenčanja Ines Nanić.
Snimatelj Mišo Sorić opisuje zahtjeve kad je riječ o snimanjima: “Bilo je čudnih situacija, recimo snimamo pripremu mlade i mladoženje i njima je super video i sve. Međutim, mladina mama je u tom trenutku upalila televiziju u sobi i sad oni mole nakon što su vidjeli video, možemo li mi tu televiziju ugasiti, ja govorim ‘nije ovo CSI’. Drugi je zahtjev bio da jednostavno njemu vezice na cipelama nisu u istoj boji. Ali – kao što rekoh, nema tu specijalnih efekata, nije to baš Hulk protiv Spidermana“.
“Problem je najveći kad mlada odluči obući vjenčanicu u kojoj bi joj bilo izvrsno u Sibiru, ali ne i u Dubrovniku u sedmom mjesecu“, upozorava Nanić i dodaje: “Više puta sam lično  rezala  vjenčanice od više desetaka hiljada  evra“. U hrani se, kaže, vole držati nekakvih standarda: “Ono što je meni uvijek zanimljivo jest da u jelovnik uvijek kao opciju stavljaju piletinu koja je po našim hrvatskim standardima je ispod svakog nivoa“.
“Dosta kraće traju nego naše svadbe.  Naše počnu ujutro u devet balalajka i onda do četiri ujutro hojla, hojla, a oni su malo pristojniji . Oni večeraju od sedam do devet i onda se u sat i pol totalno razvale od partija“, prepričava Sorić.
“Jedna od zanimljivih stvari mi je bila kad je jedan indijski klijent koji je ženio svog jedinog sina, oni žive u Dubaiju i izuzetno su bogati, imali vjenčanje koje je trajalo pet dana i imali su hiljadu ljudi. Vjerujte mi – šest dana slavonske svadbe je mala beba za ovo što je gospodin planirao. U svakom slučaju njima je falila neka ‘the’ destinacija – od svega što smo im mi pokazali i kad je ušao na Stradun rekao je ‘kud mi hodamo -to je to, evo ga dugi stol za hiljadu  ljudi’. E, onda je tim ljudima malo teže objasniti da neke stvari ne možeš kupiti novcem“, zaključuje Nanić.
Rtl, Bljesak