Dok vlasnici svadbenih salona traže da se ukine taksa na muziku – iz Grada najavljuju tužbe protiv onih koji ne budu poštovali zakon

16.11.2017.     Vijesti

Vlasnici trebinjskih svadbenih salona uputili su pismo gradonačelniku Luki Petroviću od kojeg su zatražili da ukine taksu na muziku.S druge strane iz Gradske uprave  su za Hercegovina press potvrdili da je bilo mladih bračnih parova koji su taksu platili sa privatnih računa i da će im novac biti vraćen, a da će trošak snositi vlasnici salona na koje se propisana taksa i odnosi. Ako se ogluše o zakon, slijedi sudski postupak jasni su u Gradu Trebinju.

Vlasnici svadbenih salona zatražili su  sastanak  sa  gradonačelnikom  Lukom Petrovićem koga su u pismu obavijestili da će,  ukoliko taksa ostane na snazi povisiti cijenu usluga srazmjerno taksi na muziku.

U pismu tvrde  da su u Trebinju svadbe najjeftinije i da im ne treba poseban tretman u odnosu na ostatak Srpske, ali da žele jednaka prava kao i njihove kolege u drugim  opštinama.

Navode da su svadbe u Gacku skuplje 10 odsto, a u Bijeljini i do 25 odsto. Kažu i da  će od sledeće sezone zbog otvaranja novih salona u ostalim hercegovačkim opštinama imati znatno manje posla, pa nisu u mogućnosti da o njihovom trošku ide i muzika.

Imaju vlasnici salona još argumenata koje žele predočiti gradonačelniku Trebinja.

Mladenci su do sada plaćali 50 KM po stolici, odnosno 25 za goste koji na svadbu dolaze posle 18 časova. U tu cijenu uračunati su prostor, usluga, hrana i piće ali ne i muzika.

Međutim, nezvanično niti jedan vlasnik svadbenog salona do sada nije izdavo fiskalni račun za održanu  svadbu, niti je plaćao porez za  sve usluge koje pruža, kao i doprinose za sve konobare  koji rade po svadbama. Poreskoj upravi plaćali su iznos od 1.000 do 3.000 KM za izdavanje prostora i to je bio sav njihov trošak što se države tče.

Nekoliko bračnih parova  do sada je sa svog ličnog računa uplatilo taksu na muziku koja iznosi 500 KM potvrđeno je Hercegovina presu u Gradskoj upravi.

Poručuju da će taj novac biti vraćen mladencima, a da će trošak takse snositi vlasnici salona. Ako se ogluše o zakon slijede sudski postupci poručuju iz Gradske uprave.

Za njih je stvar jasna taksa postoji da bi se plaćala, a uvedena je za vlasnike salona, a ne mlade bračne parove.

Ranije je trebinjski gradonačelnik poručio da cijene svadbi zbog uvedene takse ne smiju biti promjenjene i ukoliko se to desi najavio inspekcije koje će svadbene salone obilaziti svakog vikenda.

Hercegovina press