DODIK: Stiču se svi uslovi za početak građevinskih radova na izgradnji HE BUK BIJELA

20.10.2020.     Energetika
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Foči da je Konkurencijski savjet BiH dao pozitivno mišljenje za Hidroelektranu „Buk Bijela“, koju će Republika Srpska graditi zajedno Srbijom i da bi radovi mogli početi iduće godine.

HE Buk Bijela - Foto: ilustracija

Dodik je rekao da se bliži trenutak polaganja kamena temeljca za „Buk Bijelu“, te napomenuo da će se zajedno sa njom graditi i HE „Foča“ i HE „Paunci“.

– To će biti ozbiljan novi energetski resurs važan ne samo za Foču, već i Srpsku i Srbiju – istakao je Dodik nakon sastanka sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem.

On je najavio da bi građevinski poslovi mogli početi već iduće godine.

– Tu treba dodati i put od Foče prema Tjentištu. Obezbijedili smo pet miliona evra koji čekaju projektovanje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Neophodno je još nekih 30 miliona KM, ali u svakom slučaju obezbijediće se sav novac – pojasnio je Dodik.

On je dodao da se očekuje da uskoro počne i izgradnja puta od Foče do Šćepan Polja, što je jedan od odobrenih projekata za BiH i Republiku Srpsku u okviru investicionog programa EU, te da je potrebno sačekati dinamiku.

Prema njegovim riječima, Foča danas ima dosta drugačije i vedrije lice, a rukovodstvo opštine je zajedno sa Vladom Srpske riješilo mnogo problema koji su se činili nerješivim.

– Od studentskog doma, problema sanacije Bolnice, Bogoslovskog fakulteta za koji smo morali da kupujemo novi objekat do rješavanja niza infastrukturnih problema. Danas sve ulice u Foči izgledaju moderno i sređeno – rekao je Dodik.

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao je da će investicije koje su najavljene u Foči bitno promijeniti situaciju, prije svega, kada je riječ o zapošljavanju.

– Konstatovali smo da je protekli period za Foču bio veoma uspješan, da je realizovano desetak značajnih kapitalnih projekata i da su svi bili za budućnost grada. Ništa nismo radili što je kratkoročno, sve je dugoročno što je čekalo decenije da bude riješeno – dodao je Mašić.

Rtrs

error: Zabranjeno je kopiranje!