Dobra vijest za građane i privrednike – do građevinskih dozvola na jednom šalteru

08.03.2018.     Vijesti

Grad Trebinje jedan je od osam u BiH koji su ušli u projekat Svjetske banke “Smart City”. Realizacijom ovog projekta građanima i privrednim  subjektima biće pojednostavljene procedure za dobijanje dozvola i informacija, a cjelokupan informacioni sistem biće povezan elektronskim registrom.

Najvažnije za građane ali i privrednike je uvođenje jednošalterskog sistema   u Odjeljenju za prostorno uređenje Grada Trebinja, putem kojeg će na jednom mjestu obavljati sve procedure za dobijanje građevinskih dozvola i slično. To znači da građani više neće morati da “lutaju” od institucije do institucije skupljajući papirologiju i  informišući se šta im i gdje  treba, već će na jednom šalteru završavati posao zbog kog su došli, a sve procedure će odrađivati gradski službenik.

“Napravićemo elektronski registar svih procedura putem kojeg će predstavnici Svjetske banke upoređivati to sa svjetskim normama I standardima upozoravati nas kako to možemo pojednostaviti, a sve u cilju približavanja lokalnih vlasti građanima i lokalnih vlasti privrednim subjektima.  Znači ovde je cilj da se napravi što povoljnija investiciona klima, ljudi iz Svjetske banke su to prepoznali i u tom smislu žele  da pomognu da budemo bliži svjtskim standardima, evropskim standardima, koji će doprinijeti donošenju novih investicija, otvaranju novih radnih mjesta, I približavanju gradskih vlasti građaninu, odnosno privrednom subjektu”, izjavio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Ruvejda Aliefendić,  predstavnica Svjetske banke  objašnjava da je cilj  svega  pojednostavljivanje procesa i transparentnost.

“Gradovi  koji su ušli u projekat pokazuju jedan iskorak jednu proaktivnost u smislu šta je to što mogu učiniti na privlačenju investicija, kreiranju posla i činjenju jednog okruženja koje je jednostavno svima nama jednu predvidivost jer vi kad implementirate projekat vi unaprijed znate šta vas čeka nema iznenađenja sve je transparentno sve je pojednostavljeno u skladu sa najboljnom metodologijom koju možemo primijenit”, rekla je Aliefendić.

Hercegovina press