Do kraja godine završetak procesa privatizacije Komercijalne banke

06.12.2020.     Privreda
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da bi do kraja godine trebalo da bude završen proces preuzimanja Komercijalne banke od strane slovenačkog NLB-a i da će u budžet biti uplaćen iznos od oko 400 mil EUR.
Mali je rekao Tanjugu da je prije nekoliko dana stigla neophodna saglasnost Evropske centralne banke i da je dostavljena Narodnoj banci Srbije.
Inače, državi je već isplaćeno oko 60 mil EUR kroz dividendu, a isplata zaostalih dividendi bio je jedan od uslova za zatvaranje transakcije preuzimanja Komercijalne banke.
Očekujemo u narednih nekoliko dana saglasnost i NBS i ostalo je da se prikupi još nekoliko dokumenata. Očekujem zatvaranje transakcije do kraja godine i uplatu u budžet – kazao je Mali.
Kaže da će dio novca od te uplate biti iskorišćen za isplatu duga Azerbejdžanu od 170 mil EUR.
On je napomenuo da je taj kredit uzet 2012. po kamatnoj stopi od 4% i najskuplji kredit koji Srbija trenutno ima.
Ostatak novca, dodaje on, država će pokušati da sačuva kako bi, ukoliko bude bilo potrebno, pomogla privredi i tokom 2021. godine.
Od već dobijenih 60 mil EUR ili oko sedam milijardi dinara, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodijeli kroz dividendu.
Privatizacija Komercijalne banke je dio sporazuma sa MMF koji ističe krajem godine.
Agencije

error: Zabranjeno je kopiranje!