DJokić u Pekingu- Razgovori o izgradnji HE Buk Bijela

01.03.2018.     Energetika

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić predvodi delegaciju Srpske u posjeti Kini tokom koje će biti nastavljeni razgovori sa predstavnicima Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inženjering o realizaciji projekta izgradnje hidroelektrane HE Buk Bijela.

Tokom posjete Pekingu, koja će trajati do subote, 3. marta, biće riječi i o mogućnosti realizacije drugih projekata za koje postoji zajednički interes, saopšteno je iz resornog ministarstva.
U delegaciji iz Srpske su i predstavnici privrednih društava HE na Drini iz Višegrada, Orao iz Bijeljine i Kosmos iz Banjaluke.
Vlada Republike Srpske i Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija za međunarodni inženjering potpisali su u julu prošle godine memorandum o saradnji na projektu izgradnje HE Buk Bijela.
HE Buk Bijela, instalisane snage 93,52 megavata, za čiju je izgradnju i korišćenje potpisan ugovor o dodjeli koncesije, nalazi se u gornjem toku rijeke Drine i udaljena je oko 11,6 kilometara uzvodno od novog mosta u Foči.

Srna