Đokić: Srpska će realizovati projekat vjetroparka Hrgud

04.05.2022.     Energetika

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će Srpska realizovati projekat vjetroparka „Hrgud“, koji je veoma isplativ i profitabilan, i da neće imati problem da obezbijedi drugi izvor finansiranja, nakon što je javno najavljeno da Njemačka obustavlja ovaj projekat.

Berkovici, vjetroelektrana

foto:ilustracija

Mi još nemamo zvaničan akt kojim njemačka državna KVF razvojna banka obavještava Elektroprivredu Republike Srpske, odnosno Vladu, o tome da je obustavljen projekat. Imamo samo javnu najavu da je Njemačka obustavila projekte za Republiku Srpsku. Nakon što nas pisano obavijeste, mi ćemo odlučiti kako ćemo dalje djelovati – rekao je Đokić.

On je istakao da nije bio nijedan razlog da KVF obustavi ovaj projekat, dodajući da bi Evropa trebalo da pomogne BiH da prevazilazi ekonomske i političke teškoće.

– Ekonomske teškoće možemo prevazići ako bi imali što više zajedničkih projekata, a političke ako bi oni pokazali razumijevanje za specifičnosti ove države – rekao je Đokić.

Govoreći o izgradnji Hidroelektrane „Buk Bijela“, Đokić je rekao da ovaj projekat ne može da bude blokiran jer je u njega do sada investirano desetine miliona maraka i da bi u tom slučaju neko morao da plati odštetu.

Đokić je istakao da iza odluke da se to pitanje nađe pred Ustavnim sudom BiH stoji politika i želja da se blokira razvoj, dodajući da Ustavni sud o tome ne treba da rješava.

– Nije načinjena nijedna greška. ERS je ranije dobila koncesiju za izgradnju HE „Buk Bijela“ u skladu sa zakonom, ali očito je nekom zasmetalo što će se taj projekat realizovati sa Elektroprivredom Srbije kao javnom kompanijom – rekao je Đokić.

On je istakao da u Republici Srpskoj ne postoji namjera da se povećava cijene struje, niti za privredu, niti za domaćinstva.

– Danas je cijena električne energije u Srpskoj za građane i privredu najniža u regionu, a za stanovništvo u Evropi. Znamo šta znači tako niska cijena u uslovima velikih troškova, ali to je odgovornost ove vlasti prema građanima i ostaćemo pri toj politici do kraja ove godine – rekao je Đokić.

On je istakao da će „Elektroprivreda Republike Srpske“ ostati u vlasništvu Srpske i neće doći do njene privatizacije.

– Nemamo namjeru prodavati akcije koje su u vlasništvu Srpske, niti prepuštati „Elektroprivredu“ bilo kojoj drugoj kompaniji, pa ni Elektroprivredi Srbije, niti državi Srbiji – rekao je Đokić.

On kaže da o tome nije bilo nikakvih razgovora do sada, niti zvanične ponude Srbije.

– Imamo jasno definisanu Strategiju razvoja energetike do 2035. godine kojom nije predviđena privatizacija državnog kapitala „Elektroprivrede Republike Srpske“, a imamo i odluku Narodne skupštine Srpske koja je vrlo jasno ograničila mogućnst prodaje akcija ili privatizaciju ove kompanije – rekao je Đokić.

NN

error: Zabranjeno je kopiranje!