Đokić sa Upravom ERS: Najznačajniji projekti teku planiranom dinamikom

04.02.2020.     Energetika

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić danas je sa Upravom „Elektroprivrede Republike Srpske“ razgovarao o realizaciji najznačajnih projekata energetskog sektora, kao i aktivnostima na reorganizaciji distributivnih preduzeća.


Nakon sastanka u „Elektroprivredi Republike Srpske“ u Trebinju zaključeno je da sve aktivnosti na projektima hidroelektrana „Dabar“, „Buk Bijela“ i „Bistrica“ teku planiranom dinamikom.

Istaknuto je da su radovi na izgradnji Hidroelektrane „Dabar“ u punom zamahu, te precizirano da su do sada završene vodoprivredna, ekološka, građevinska dozvola, saopšteno je iz „Elektroprivrede Republike Srpske“.

Urađen je glavni projekat, riješeni nedostajući istražni radovi, izgrađeni kompletni pristupni putevi, dalekovod za gradilišta, vodovodna mreža.

Iskopano je više od 8,5 kilometara najznačajnijeg objekta, tunela čija će dužina biti 12.150 metara.

Đokić je rekao da je u toku ugovoranje ostalih radova, brane, mašinske zgrade sa kompletnom opremom, razvodnim postrojenjem.

„Očekujem da u ovoj godini idu ovi ostali radovi koji su veoma važni, da se ugovore kao i načini finansiranja“, istakao je Đokić.

Govoreći o projektu izgradnje hidroelektrane „Bistrica“ na sastanku je rečeno da je u toku rješavanje proceduralnih pitanja sa investitorom iz Kine prestižnom, kompanijom AVIK nakon čega će početi gradnja elektrana.

Resorni ministar i direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović saglasili su se da je „Elektroprivreda Republike Srpske“ potpuno spremna i za projekat izgradnje Hidroenergetskog sistema „Buk Bijela“ koji će se graditi zajedno sa Srbijom.

Srna

error: Zabranjeno je kopiranje!