Đokić sa investitorima iz Kine posjetio Zupce- zainteresovani za projekat aerodroma

19.07.2019.     Vijesti
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija za međunarodni inženjering (AVIK) zainteresovana da sa Vladom Republike Srpske partnerski realizuje brojne velike projekte u oblastima energetike, saobraćaja, turizma, industrije i drugim.

Đokić je rekao da je u tom smjeru sa predstavnicima ove kompanije potpisan okvirni sporazum o saradnji.

„Jedna su od vodećih kompanija u Kini, imaju oko 500 milijardi dolara prometa godišnje i zapošljavaju oko pola miliona radnika. U sektoru energetike su u više država svijeta realizovali brojne projekte, a sada to namjeravaju u Srpskoj u partnerstvu sa nama“, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predstavnicima AVIK-a kojem su prisustvovali premijer Srpske Radovan Višković i rukovodstvo „Elektroprivrede Republike Srpske“.

Đokić je rekao da je AVIK još ranije izrazio interes za zajedničku realizaciju projekta gradnje hidroelektrana „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“, te da je na sastanku razgovarano i o zajedničkoj realizaciji izgradnje tri hidroelektrane na pritokama Drine – Bistrici i Janjini, ukupne snage oko 42 megavata.

„Posjetivši lokacije na kojima su planirani ovi energetski objekti, iz AVIK-a su naveli su da bi vrlo brzo mogli pristupiti realizaciji svih ovih projekata. Uz dobru dinamiku, postoji mogućnost da se ti energetski projekti izgrade u nekoliko narednih godina“, rekao je Đokić.

On je dodao da su na području Trebinja predstavnici AVIK-a posjetili Zupce, te obećali da će na planu avio-saobraćaja analizirati ovu lokaciju, gdje je planirana gradnja aerodroma.

Đokić je podsjetio da AVIK gradi i aerodrome, te da proizvode vojne i civilne avione.

„Svaka država bi željela da ima ovakvu kompaniju za partnera i drago mi je što su izrazili spremnost da s nama nastave saradnju“, rekao je Đokić.

Predsjednik Uprave kineske kompanije AVIK Suo Šuhe ocijenio je uspješnim sastanak sa predstavnicima Vlade i „Elektroprivrede“, rekavši da je razgovarano o projektima hidroenergetike, infrastrukture, avio-saobraćaja i investicijama.

„Sastanak je bio izuzetno uspješan i nadamo se početku uspješne saradnje. Nadamo se i da će od sada više kineskih preduzetnika dolaziti u ovu zemlju. Došli smo ovdje da radimo projekte izgradnje i investiramo“, rekao je Suo.

Atv