Đokić o primanjima radnika: Podrška povećanju plata zaposlenih u svim sektorima, ne samo u oblasti elektroprivrede

28.11.2022.     Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da se zalaže za povećanje plata zaposlenih u svim sektorima, a ne samo u oblasti elektroprivrede.

Mogu rasti plate zaposlenih u RiTE “Gacko” i to je stvar razgovora menadžmenta “Elektroprivrede Republike Srpske” i predstavnika sindikata ovog preduzeća, koji su potpisnici kolektivnog ugovora, rekao je Đokić danas novinarima u Banjaluci.

On je rekao da treba imati u vidu ukupnu energetsku situaciju u Republici Srpskoj i uslove u kojima rade radnici.

– Svi radnici zaposleni u “Elektroprivredi” ne rade u istim uslovima i nisu izloženi istim rizicima i naporima. Treba vrednovati onaj rad koji najdirektnije doprinosi povećanju materijalne osnove u stvaranju kilovat-časa električne energije – istakao je Đokić.

Đokić očekuje da će se problemi u RiTE “Gacko” riješiti na razuman način, ističući da je kao ministar spreman da se u nekoj fazi razgovora uključi da se pokaže odgovornost i solidarnost sa zahtjevima sindikata i da se pronađe najbolje rješenje.

On je rekao da će ove sedmice biti održan sastanak sa predstavnicima poslovne zajednice i Regulatorne komisije za električnu energiju Republike Srpske u vezi sa poskupljenjem električne energije kako bi Vlada mogla zauzeti konačan stav o cijeni i načinu na koji će se ta cijena primjenjivati.

Sindikat Rudnika i Termoelektrana “Gacko” (RiTE) neće sprovoditi obustavu proizvodnje u tom rudniku do 19. decembra, rečeno je danas Srni u Sindikalnoj organizaciji RiTE.

Odbor Sindikata je prihvatio ponudu generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske” Luke Petrovića da hitno bude formirana radna grupa sastavljena od predstavnika Uprave Matičnog preduzeća (MH) ERS, Uprave RiTE “Gacko” i Sindikata RiTE Gacko koja će u roku od 20 dana, a najkasnije do 19. decembra, iznijeti prijedlog povećanja plata koje bi se primjenjivalo od 1. januara, navodi se u zaključcima Sindikata nakon sastanka.

Srna

error: Zabranjeno je kopiranje!