Đokić: Gubitaši treba da polože račune

03.05.2018.     Vijesti

Pitanje odgovornosti za stanje u „Elektroprivredi RS“ (ERS) treba da bude prošireno, tako da i uprave zavisnih preduzeća koja su imala velike minuse polože račune i objasne zbog čega su nastali gubici, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Naglašava da je Uprava ERS-a podnijela ostavku kao izraz solidarne odgovornosti nakon pojavljivanja takve inicijative.

– Ipak, treba imati u vidu da je Matično preduzeće u prošloj godini imalo dobit, a Uprava je podnijela ostavku, a da, s druge strane, imamo nekoliko proizvodnih preduzeća koja imaju gubitke, a kod kojih se još ništa nije dešavalo – rekao je Đokić. Dodaje da neće tražiti razrješenje direktora zavisnih preduzeća, ali da hoće analizu ostvarenih rezultata.

– Kroz postupak razmatranja finansijskih i revizorskih izvještaja biće donošene adekvatne mjere i zaključci o tome kakvo je stanje i da li je neko subjektivno uticao na poslovanje – rekao je Đokić.

Ističe da na dio gubitaka pojedinih zavisnih preduzeća nije uticao bilo kakav nerad ili negativno djelovanje uprava tih preduzeća, nego objektivni razlozi. Međutim, priznaje da ima i određenih subjektivnih razloga koje, kako je rekao, treba analizirati.

Na pitanje zbog čega je smijenjena uprava, ali ne i Nadzorni odbor „Elektroprivrede“, Đokić je rekao da se može postaviti takvo pitanje i da je ono čak i logično, ali da nije njegova nadležnost da donosi odluke o smjeni. Potvrdio je da je nekim članovima Nadzornog odbora istekao mandat.

Kompletna uprava ERS-a podnijela je prije desetak dana ostavke, koje je Nadzorni odbor tog preduzeća prihvatio i za v.d. generalnog direktora imenovao Radmilu Čičković. Na sjednici Izvršnog odbora Glavnog odbora SP-a u subotu odlučeno je da Goran Vukoje iz Trebinja bude predložen za novog tehničkog direktora ERS-a. Sjednica Nadzornog odbora ERS-a trebalo bi da bude održana za desetak dana, do kada bi trebalo da bude poznato i ime izvršnog direktora za investicije, koga će predložiti DNS.

Capital, Glas Srpske