Direktor dubrovačke bolnice tvrdi: Ništa od dolaska trebinjskih ljekara u Dubrovnik

06.05.2019.     Vijesti

“Nikakvih kontakata s naše strane nije bilo prema nadležnim zdravstvenim institucijama iz Bosne i Hercegovine, odnosno Trebinja, nismo ni sa kim razgovarali o dolasku doktora ili medicinskih sestara u našu bolnicu ili u službu hitne pomoći. To isključujem i kao mogućnost. Osim toga, edukacija medicinskih sestara u susjednoj državi nije adekvatna za zapošljavanje u našoj državi”, rekao je za dubrovniknet.hr direktor dubrovačke opšte bolnice, dr Marijo Bekić.

On je prokomentarisao medijske natpise  o „ispomoći“ medicinara koji navodno stižu u Dubrovnik iz Trebinja.

O tome jesu li doktori  iz susjedne države i grada zatražili nostrifikaciju svojih diploma koje bi im otvorile put u  za rad u Hrvatskoj dr. Bekić nema informacija.

Za brojne Trebinjce Dubrovnik i Hrvatska su veoma poželjna destinacija  za ostvarenje boljih uslova rada i zarade od grada u kome žive.

U Dubrovniku ih, već sada, navodno radi više od hiljadu, a kako sezona bude odmicala, za očekivati je i da se taj broj poveća.

Oni su dubrovačkim poslodavcima prihvatljivo izvorište radne snage, naročito jer im zbog blizine ne moraju osiguravati smještaj, već „jedino“ prevoz do granice gdje ih odvoze ili dovoze službenim kombijima, piše Dubrovniknet.hr.

Ipak, za ljekare su za sada granice zatvorene, bar kad se radi o državnim bolnicama.

Direktor dubrovačke bolnice kaže da ne postoji mogućnost da se ljekari i medicinske sestre iz Trebinja i Bosne i Hercegovine zaposle u dubrovačkoj bonici.

“Pročitao sam tekst koji je objavljen u dubrovačkim i trebinjskim medijima i moram istaknuti kako ni u jednom momentu nije došlo do nikakvih kontakata niti razgovora kojima bi se mogla potkrijepiti najava kako će ljekari  i medicinske sestre uskoro raditi kod nas. Osim toga, edukacija njihovih medicinskih sestara je posve neadekvatna i ne zadovoljava uslove  zapošljavanja u našim zdravstvenim ustanova. Je li bilo i postoji li zahtjeva da se u Hrvatskoj nostrificiraju diplome njihovih ljekara, meni je nepoznato”,  tvrdi dr. Bekić.