Delegacija Srpske sutra na razgovorima o izgradnji brze ceste Sarajevo – Beograd

05.02.2018.     Vijesti

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić i direktori javnih preduzeća „Auto-putevi“ Dušan Topić i „Putevi“ Nenad Nešić prisustvovaće sutra u Sarajevu sastanku sa delegacijom Turske na kojem će biti razgovarano o izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd.

Kostićeva je rekla da je Ministarstvo saobraćaja dobilo poziv za sastanak od Ministarstva transporta i komunikacija, te da se u pozivu navodi da učesnici sastanka iz BiH treba da pripreme raspoložive podatke, shodno nadležnostima, za trase auto-puta Sarajevo-Beograd.

„Mi od tog sastanka, prije svega, očekujemo da će nas predstavnici Turske upoznati o načinu na koji oni misle da finansiraju izgradnju auto-puta. Kao predstavnici Srpske, mi ćemo predstaviti naše strateške dokumente i putne pravce predviđene za izgradnju kroz te dokumente“, rekla je Kostićeva Srni.

Ona je podsjetila da je Strategijom transporta Republike Srpske, koja je sastavni dio okvirne strategije transporta BiH, predviđena izgradnja brzog puta Istočno Sarajevo-Sokolac-Rogatica-Ustiprača-Višegrad-granica Republike Srbije, koji je spoj Koridora „Pet ce“ u BiH i Koridora 10 u Srbiji.

„Drugi strateški projekat je izgradnja auto-puta Doboj-Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-granica Srbija, te izgradnja brzog puta preko Bijeljine, Zvornika i Sokoca, koji se spaja na brzi put Sarajevo-Vardište“, objasnila je Kostićeva.

Ona je dodala da će delegaciju Turske na sutrašnjem sastanku predvoditi zamjenik generalnog direktora Direkcije auto-puteva Turske.

Izvor: Nezavisne