Delegacija ERS u Mađarskoj o izgradnji Solarne elektrane u Trebinju

23.09.2021.     Energetika

Delegacija MH „Elektrprivreda Republike Srpske“, Matično preduzeće a.d. Trebinje, na čelu sa generalnim direktorom MH „ERS“  Lukom Petrovićem  boravi u dvodnevnoj posjeti Mađarskoj, gdje  se sastala sa predstavnicima kompanije Lugos Renewables, sa kojom je razgovarala o uslovima za izgradnju i finansiranje Solarne fotonaponske elektrane Trebinje 1.

Radi se o renomiranoj kompaniji sa velikim iskustvom i izgradnji objekata iz  obnovljivih izvora energije, prvenstveno sloranih parkova.

Izgradnja solarne elektrane  Trebinje 1   snage 73 megavata  planirana je na Zubačkom platou nadomak Trebinja.  Investicija je  vrijedna preko stotinu miliona maraka i predstavljaće najveći solarni park na Balkanu.

U delegaciji ERS  – a su,  osim Petrovića i izvršni direktori za pravne poslove i investicije i razvoj, Borislav Grubač i Jovica Vlatković, kao i direktor Solarne elektrane Trebinje 1, Milutin Mastilović.

Elektroprivreda Republike Srpske  teži što većem razvoju “čiste” energije iz obnovljivih izvora, jer će se  u narednim godinama morati suočiti sa obavezom plaćanja naknada za emisiju ugljen-dioksida, što će podići cijene električne energije.

error: Zabranjeno je kopiranje!