Deklaraciju Svesrpskog sabora nisu podržali Vukanovićevi poslanici, SDP, SDA

03.07.2024.     Vijesti

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Deklaracija je usvojena sa 62 za i tri protiv.

NSRS je usvojila i Zaključke vezano za Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, prijedlog klubova poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a, te poslaničkih grupa SPS-a, DNS-a i Narodnog fronta.

Deklaraciju Svesrpskog sabora nisu podržali poslanici SDP-a, kao ni poslanici Liste za pravdu i red.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je ova deklaracija jedan od istorijski najvažnijih i najmoćnijih dokumenata srpskog naroda u cjelini.

– Deklaracija govori o jedinstvu srpskog naroda i njome se odgovara na sva pitanja i zebnje iz prošlosti i daje nam snagu da idemo dalje – rekao je Dodik.

On je naglasio da se može očekivati da će vlade Srpske i Srbije i ostale zemlje, gdje Srbi mogu da dobiju podršku, sačiniti operativne planove za sprovođenje Deklaracije.

– Svi stavovi iz Deklaracije i njena preambula daju odgovore na dešavanja u prošlosti i tretira se sve ono što je važno za budućnost. Kada je riječ o praznicima, 9. januar nastavljamo obilježavati, ali ćemo slaviti i Sretenje kao zajednički praznik. Nema potrebe da se spekuliše o 9. januaru i ne treba ništa objašnjavati, jer je sve apsolutno jasno. Oni koji ovo osporavaju vidljivo je da rade u skladu sa stavovima iz Sarajeva – istakao je Dodik.

error: Zabranjeno je kopiranje!