Darija Kisić Tepavčević dobija ministarsku poziciju – ali ne u resoru zdravstva

24.10.2020.     Vijesti

Nova Vlada Srbije, možda će biti bogatija za članicu Kriznog štaba doktorku Dariju Kisić Tepavčević. Kako saznaje „Informer“, ona bi trebalo da bude ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kada su u pitanju novi ministri ona će biti jedno od najznačajnijih pojačanja i osvježenja u kabinetu premijerke Ane Brnabić, koji će, prema najavama, činiti više od 50 odsto žena.

Okosnica u ženama

Prema informacijama „Informera“, važno pojačanje u Nemanjinoj 11 biće i doskorašnja predsjednica beogradske opštine Savski venac Irena Vujović, kojoj će biti povjeren resor ekologije i zaštite životne sredine. Njima će se pridružiti još nekoliko žena, koje će preuzeti važne državne resore.

Kada je predsjednik  Vučić rekao da će praktično polovinu novih ministara činiti žene, on je to zaista i mislio, iako mnogi nisu vjerovali da će Srbija dostići taj nivo rodne ravnopravnosti… Doktorka Darija Kisić zadobila je povjerenje svojim odmjerenim, a stručnim nastupima na konferencijama Kriznog štaba, kao i ogromnom posvećenošću u borbi protiv korona virusa. Pokazala je svoju snagu posebno u trenucima kada su napadali njenu porodicu, ali i njenu stručnost i integritet. Nije poklekla ni u jednom trenutku, što pokazuje da će i u budućoj Vladi Srbije biti spremna da odgovori svim izazovima u domenu socijalne politike i da neće ustuknuti pred izazovima i teškoćama – objašnjava naš izvor.

Kada je riječ o Ireni Vujović, svi koji je poznaju znaju da ona godinama marljivo i prosvećeno obavlja sve zadatke koji su se pred nju stavljali, ali i da nijednog trenutka nije radila na samopromociji.

Irena je, kako se to kaže, vojnik svoje partije. Ona uživa veliko povjerenje predsjednika Vučića i svaki povjeren zadatak je do sada ispunjavala vrlo uspješno. U Srpskoj naprednoj stranci je od njenog osnivanja i učila je i profesionalno rasla zajedno sa partijom. Dvijengodine je bila pomoćnica gradonačelnika Beograda, a potom i jedna od najuspješnijih  predsjednica opština u Beogradu. Svi u SNS su uvjereni  da će opravdati povjerenje i uspješno  se nositi s novim izazovima – objašnjava sagovornik ovog lista.

Prema njegovim riječima, Dariji i Ireni će se pridružiti još nekoliko žena, koje će preuzeti resore u Vladi.
Pominje se da bi na čelu novog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog mogla da se nađe Gordana Čomić, nekadašnja poslanica Demokratske stranke koja je najzaslužnija za to što je Skupština Srbije usvojila zakon po kome 40 odsto poslaničkih mesta u parlamentu mora da pripadne ženama. Uz to, Čomićeva je i dugogodišnji istaknuti borac za ljudska prava.

Mediji su prethodnih nedelja pisali da bi resor privrede mogla da preuzme „žena zmaj“, direktorka „Prve petoletke“ i jedna od najuspješnijih  menadžerki u Srbiji Anđelka Atanasković, dok bi Nelu Kuburović, koja je na porodiljskom odsustvu, u resoru pravde mogla da zamijeni  Maja Popović, uspješna  pravnica i savjetnica  direktora BIA.
Izvjesno je da će resor kulture i informisanja preuzeti dosadašnja predsjedjica  parlamenta Maja Gojković.
U Nemanjinoj 11 mediji su vidjeli i Suzanu Grubješić na mjestu  ministarke za EU, Tatjanu Matić u resoru turizma, Zoranu Mihajlović kao ministarku energetike, a nije isključeno da im se pridruži i Marija Obradović.

Polažu zakletvu 28. oktobra

Ko će sve činiti novu Vladu Srbije, biće definitivno poznato u nedelju, nakon sjednice  Predsjedništva  SNS, koja će početi u 10 sati ujutru. Glavna tačka dnevnog reda su kadrovska rješanja  za Nemanjinu 11. Ono što je za sada izvjesno  jeste da će novi tim Ane Brnabić imati 21 ministarstvo, među kojima su i tri nova – Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Novi ministri zakletvu bi trebalo da polože u srijedu , 28. oktobra, kada će u Skupštini Srbije premijerka Ana Brnabić iznijeti svoj ekspoze.

Blic

 

error: Zabranjeno je kopiranje!