Danas počinje Simpozijum „Teologija u javnoj sferi“

08.02.2018.     Vijesti

U Trebinju će danas početi trodnevni godišnji simpozijum „Teologija u javnoj sferi“ čiji je cilj da se, u okviru raznovrsnih formi, što bolje uspostavi plodan dijalog Crkve i teologije sa ostalim relevantnim faktorima javnog života, najavljeno je iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.Na simpozijumu, čije otvaranje je zakazano za 10.00 časova u Kulturnom centru, učestvovaće stručnjaci iz različitih oblasti koji će diskutovati o aktuelnim temama.


Prvog dana od 11.00 do 13.00 časova predviđena je panel-diskusija „Umjetnost i kanon: između autentičnog ropstva i /ne/autentične slobode“.

Istog dana od 17.00 do 19.00 časova biće održana panel-diskusija o temi „Izazov klerikalizma u Crkvi“, o kojoj će razgovarati profesor Tomas Bremer sa Katoličkog bogoslovskog fakultetu u Minsteru /NJemačka/, iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović i Aleksandar Đakovac sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Za večeras od 19.00 do 20.00 časova najavljeno je otvaranje izložbi „Staklena bašta“ i „Alergija“.

Za sutra od 10.30 do 12.30 časova predviđena je panel-diskusija „Pravoslavna etika i duh kapitalizma: da li pravoslavni narodi propadaju?“, a od 16.30 do 18.30 časova „Depresija – bolest savremenog doba“ o kojoj će govoriti nacionalni koordinator za mentalno zdravlje Republike Srpske Biljana Lakić, profesor Miro Jakovljević sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu i teolog Dejan Nikolić, profesor bogoslovije u Nišu.

Od 19.00 do 20.00 časova planirana je promocija knjige „Ruski putevi srpskog bogoslovlja: školovanje Srba na ruskim duhovnim akademijama 1849-1917“ Vladislava Puzovića.

Posljednjeg dana simpozijuma, u subotu, 10. februara, od 10.30 do 12.30 časova posjetioci će imati priliku da od doktora Lazara Supića sa univerziteta Berkli čuju predavanje o temi „Vještačka inteligencija“, o doživljaju slučajnosti u savremenoj fizici govoriće Ivan Šupić sa Instituta fotoničkih nauka u Barseloni, a o Kuranu kao knjizi o Bogu, čovjeku i kosmosu Kenan Musić sa Fakulteta islamskih studija u Sarajevu.

Od 16.00 do 17.00 časova biće predstavljena izdanja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Foča, a od 17.30 do 19.30 časova biće održano glavno predavanje o temi „Pravoslavni sekularizam“ koje će održati američki teolog grčkog porijeklaAristotel Papanikolau.

Na skupu će o aktuelnim ekonomskim temama, posebno sa aspekta pravoslavnog bogoslovlja, govoriti renomirani ekonomisti profesor Boris Begović sa Pravnog fakulteta u Beogradu, samostalni poslovni konsultant iz Londona Nebojša Katić i Rastko Jović sa Pravoslavnog bogoslovskog fakuteta u Beogradu.

Predavanja će biti održana u Kulturnom centru Trebinje, a zatvaranje simpozijuma predviđeno je za 10. februar u 19.30 časova.

U nedjelju, 11. februara, u Sabornom hramu u Trebinju biće služena
sveta liturgija kojoj će prisustvovati i učesnici ovog skupa.

Izvor: Srna