Da malo „danemo dušom“: Cijene brašna će mirovati bar do juna, vreća u Srpskoj 33 KM

11.04.2022.     Privreda

Cijena brašna u Srpskoj ne bi trebalo da se mijenja bar do juna ove godine, do kada će mlinari na raspolaganju imati pšenicu iz Mađarske po cijeni koja je ranije ugovorena.

To poručuju iz Udruženja mlinara Srpske, u kojem kažu da vreća od 25 kilograma standardnog brašna u RS u prosjeku košta 30, a onog kvalitetnijeg, namjenskog, 33 KM.

– Nema nestašice žita na tržištu, a iz Mađarske i dalje uvozimo pšenicu za koju je isporuka ugovorena po 315 evra, dok je njena trenutna cijena u ovoj državi 370 evra po toni. Dakle, bar u narednih mjesec i po dana cijena brašna se neće mijenjati – ističe za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Zoran Kos.

Prema njegovim riječima, do cjenovnih poremećaja bi moglo da dođe mjesec i po dana prije žetve, u slučaju da mlinari potroše pšenicu po pomenutoj cijeni, pa je budu morali nabavljati skuplje.

Međutim, Vlada Srpske je u okviru interventne nabavke kupila određenu količinu pšenice. Time bi se, u međuvremenu, moglo intervenisati. A kad bismo pšenicu morali da kupujemo za 370 evra po toni, vreća brašna bi bila 35 KM. Na našem tržištu brašno nekih proizvođača košta i 40 KM po vreći od 25 kilograma, ali riječ je o spekulativnim cijenama. Jer, ni oni ne nabavljaju pšenicu toliko skupo da bi njihov proizvod ovoliko koštao. Ako žetva, koja kreće oko 15. jula, protekne kako treba, cijena pšenice će pasti, što se dešava svake godine. Onda ćemo i mi naniže korigovati naše cijene. Međutim, ne vjerujem da će nakon žetve tona u Srbiji biti ispod 200, a u Mađarskoj ispod 300 evra – naglašava Kos.

Dodaje da su nagovještaji da će, nakon žetve, gotovo sva pšenica sa Balkana otići prema Turskoj i dalje prema Africi, gdje će, zbog stopiranja isporuke iz Rusije i Ukrajine, biti velika nestašica.

Srpskainfo

error: Zabranjeno je kopiranje!