Čuvena slika „Vrisak“ Edvarda Muncha ne prikazuje lika koji vrišti

22.03.2019.     Vijesti

“Vrisak“ norveškog slikara Edvarda Muncha jedna je od najpoznatijih slika u istoriji umjetnosti koja čak ima svoj emotikon.

Međutim, ako ste mislili da ova slika prikazuje lika koji vrišti pogriješili ste, piše CNN. „Slikom ‘Vrisak’ Munch se prisjeća spektakularnog zalaska sunca u Oslu koji je nebo i oblake obojio dramatičnom crvenom bojom. Crveno, krvavo nebo uticalo  je na njega da se osjeća jako anksiozno. Umjetničko djelo je u velikoj mjeri odraz Munchovog raspoloženja“, kaže Giulia Bartrum, kustosica izložbe posvećene Edvardu Munchu u Britanskom muzeju u Londonu.

Britanski muzej u Londonu izložit će crno-bijelu litografsku verziju slike na kojoj je Munch na njemačkom jeziku napisao da je kroz prirodu osjetio veliki vrisak. Ruke iznad ušiju predstavljaju sablasnu figuru koja blokira vrisak prirode.

„Valovitost lika je vizualni prikaz onoga što Munch osjeća“, rekla je Bartrum. Istakla je kako je zbog emotivnog učinka veoma lako pogrešno protumačiti umjetničko djelo.

„Možete to povezati sa trenutnim raspoloženjem. Svako je imao takve trenutke očaja“, pojasnila je. Godinama je ova slika korištena u političkim kampanjama, no Munch je njom izražavao lične emocije i nije je namjeravao koristiti kao javnu poruku, prenosi Klix.ba.

Bartrum kaže da je tokom  života čuvao svoju privatnost te da se  plašio da je izgubio kontrolu nad svojim radom.

“Možete je shvatiti lično, a možete i na politički način. Slika je tu i biće korištena“, rekla je Bartum. Rad na izložbi posvećene Edvardu Munchu u Britanskom muzeju u Londonu počeo je prije pet godina.  Izložba će biti otvorena od 11. aprila do 21. maja.

agencije