ĆURIĆ: Vukanović neće stati na put programima pomoći građanima Trebinja

30.03.2018.     Vijesti

Odluka Ustavnog suda o Fondu solidarnosti još nije stigla na adersu Grada Trebinja. Ipak, čelni ljudi grada i Fonda već razmišljaju na koji način uskladiti rad Fonda sa zakonskim propisima jer je od njegovog osnivanja prije nešto više od  godinu dana, dobrobit imalo oko 1.000 Trebinjaca.

550.000 KM iz Fonda solidarnosti otišlo je u ruke socijalno ugorženih, osoba s invaliditetom, roditelja 151 novorođenog  djeteta, djece koja pohađaju područne škole , osnovaca koji nisu imali novca da idu na ekskurizju… Realizovani su i programi samozapošljavanja. Po prvi put obezbijeđena je novčana naknada za 341 demobilisanog borca, stipendije za djecu ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca…. i tako dalje.

Zbog toga predsjednik UO Fonda i zamjenik trebinjskog gradonačelnika Mirko Ćurić smatra da su motivi Nebojše Vukanovića koji je podnio apelaciju Ustavnom sudu bili političke prirode i da se nije osvrtao na činjenicu što bi više od hiljadu njegovih sugrađana moglo ostati bez prijeko potrebne pomoći.

„Žao nem je što je do ovoga došlo i da su nekim ljudima važnija politička prepucavanja nego interesi građana.  Takođe Vukanoviću poručujemo da se za interese sugrađana nećemo prestati boriti  i da ćemo na sve načine pokušati da obezbijedimo nastavak programa jer su i sami privrednici koji su dobrovoljno pomogli rad Fonda imali za Fond samo riječi hvale“, ističe Ćurić.

On dodaje da se niko od privrednika koji su pomogli rad Fonda nije javio za povrat novca, što dovoljno govori o volji istih da nastave da učestvuju u projektu ukoliko se iznađe rješenje za  dalji rad Fonda.

Da je Fond opravdao očekivanja smatra i predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak, koji kaže da će sledeći potez gradskih vlasti biti da usklade statut Fonda sa zakonskim propisima.

„Činjenica je da je trebalo prilikom pripremanja dokumenta i njegovog usvajanja voditi računa o njegovoj usklađenosti sa zakonskim propisima i Ustavom. I to je ono što je  poslužilo  da ta odluka bude osporena ali s druge strane činjenica je da je Fond solidarnosti svojim radom potpuno ispunio očekivanja, da je imao pozitivan efekat i ja se nadam da ćemo iznaći rješenje u formi koja je prihvatljiva zakonski da se socijalno ugrožene kategorije u našem gradu pomognu“, kaže Banjak.

Nakon što Ustavni sud dostavi odluku biće zakazana sjednica Upravnog odbora Fonda i tada će biti poznato više detalja o tome da li će i na koji način Fond solidarnosti nastaviti s radom.

 

Hercegovina press