ĆURIĆ: Projekat „Smart cities“ obezbijediće građanima uštede, a lokalnoj zajednici efikasniji rad

04.05.2018.     Privreda

„Smart cityes kao katalizator gradova i regije“  bila je tema  prvog panela na poslovnom skupu Jahorina ekonomski forum 2018., na kojem  su govorili Amir Sarić, CISCO, Viliam Milovan iz CGE Engineering Milano, Miroslav Kodžoman, zamjenik načelnika opštine Laktaši, Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja i Branko Marković, Prointer.

Pojam  „Smart cities“ može se najjednostavnije definisati kao vizija urbanog razvoja, koji koristi digitalne i komunikacijske tehnologije i internet resurse, kako bi se što bolje zadovoljile potrebe građana i unaprijedilo djelovanje gradskih usluga.

Prointer je bio sponzor panela, a radi se o kompaniji koja je na vrijeme prepoznala značaj smart cityja i napravila ogroman iskorak ka certificiranju i okupljanju partnera sa iskustvom.

Inače, Prointer je u implementaciji ovih rješenja okupio značajan broj partnera i talentiranih ljudi sa iskustvom u ovim projektima.

„Smart City je osnovni koncept – nije tehologija, nije ni rješenje već zbir tehnologija koje su zasovane na ideji ako imamo konktekstualne podatke, onda možemo imati i veću efikasnost javne uprave“, kazao je u uvodnom dijeli panela Bojan Marković.

Pomoću njega, dodaje on, možemo efikasnije upravljati lokalnom zajednicom usavršiti neke servise, obezbijedimo održivi razvoj što omogućava da se preskoči tehnološki jaz.

Prema njegovom mišljenju, smart city će kao tehnologija u narendim godinama postati vrlo dominantna jer omogućava da realizujemo investicije i podignemo standard.

„Primjena ovih rješenja je uvijek lokalna, pa je i investicioni ciklus uvijek lokalni što daje mogućnost da se angažuju uglavnom lokalne firme, primjene lokalna znanja i tako pokrenemo privredu i omogućimo bolji životni standard“, istakao je Marković, što će postati dominanta tehnologija u sljedećih nekoliko godina tako da i nemamo pravo da odustajemo od daljeg razvoja u ovom smjeru.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić naglasio je da je projekat Smart cities izuzetno koristan za lokalne zajednice te da se radi o zbiru tehnologija koje olakšavaju rad lokalne samouprave i čine ga efikasnijim. Takođe ovaj projekat donosi puno ušteda prije svega građanima koji za manje novca dobijaju kvaluitetniju i bržu uslugu dodaje Ćurić.

„Ovaj projekat primjenjljiv je na niz konkretnih oblasti i njegovom implemantacijom postići će se značajne uštede. Ako govorimo o oblastima onda su to javna rasvjeta, parking servis, smještaj turista i tako dalje. Dakle pojednostaviti procese, umrežiti relevantne institucije i postići maksimalne rezultate uz minimum troškova – to podrazumijeva projekat Smert city kojem se Trebinje pridružilo“, kaže Ćurić.

 

 

 

 

Kako je istaknuto, pored benefita za upravu i lokalna preduzeća veliki je benefit i za građane upravo zbog neprekidnog kontakta sa javnom upravom i masom servisa koji su nevidljiva, ali su primjetna kada ih nema.

Ono što je osnovna poruka je da potrošači tj. građani sada plaćaju neefikasnost, a da se primjenom ovog sistem ostvaruju značajne uštede.

Ono što je najvažnije je strategija i opredjedljenje lokalne zajednice u koje smjerove ida ide.

Također, naglasak je stavljen i na usvajanju digitalne agende i digitalnog servisa.

Hercegovina press, Akta.ba