Ćurić najozbiljniji kandidat za gradonačelnika Trebinja?

20.11.2018.     Vijesti

U narednih 90 dana u Trebinju će biti održani prijevremeni izbori za novog gradonačelnika nakon što je Luka Petrović preuzeo funkciju generalnog direktora „Elektroprivrede RS“.


Ozbiljnih promijena u gradu na jugu Srpske neće doći jer će se u skupštinskim klupama promijeniti samo jedan odbornik.

Naime, umjesto Ljubiše Krunića, šefa kluba odbornika PDP, koji je dobio kompenzacioni mandat ove političke partije u Narodnoj skupštini RS ubuduće će sjediti Zdravko Kašiković, koji je bio odbornik ove stranke i u mandatu Slavka Vučurevića.

Krunić je na opštim izborima, 7. oktobra, bio nosilac liste PDP iz izborne jedinice devet. Među trebinjskim odbornicima bila su još četiri kandidata za poslanike u NS RS i Parlamentarnoj skupštini BiH, ali su ostali bez mandata.

Nijedan odbornik iz trebinjeske skupštine SNSD i SDS, nije bio kandidat za poslaničke mandate, dok su oba odbonika DNS bila na kandidataskim listama izbornih jedinica devet i tri.

Međutim, dok je stanje u skupštinskim klupama nakon opštih izbora jasno, još se ne zna kada će Trebinjci na prijevremene izbore i ko će ući u trku za gradonačelnika Trebinja. U oba politička bloka za sada ćute i ne žele da spekulišu sa imenima.

Nakon što je gradski odbor SNSD predložio gradonačelnika Trebinja Luku Petrovića za generalnog direktora „Elektroprivrede RS“ u javnosti se govori o tri potencijalna kandidtata SNSD, koja bi ga mogla zamjeniti na funkciji gradonačelnika.

Pored zamjenika gradonačelnika Mirka Ćurića, koji je prema sazanjima „EuroBlica“ najozbiljniji kandidat, pominju su se još predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak i direktor Hidroelektrana na Trebišnjici Gordan Mišeljić, koji je i odbornik SNSD u gradskoj skupštini.
– Ne želimo da licitiramo sa imenima. Kad dođe vrijeme Gradski odbor SNSD će predložiti kandidata koga treba da potvrde viši organi stranke. Tada će sve biti poznato – rekao je Luka Petrović, predsjednik trebinjskog SNSD.

Ni trebinjska opozicija ne želi da u javnost iznese imena eventualnih kandidata za budućeg gradonačelnika Trebinja.

– O tome još niko ne razmišlja – odgovorio je kratko predsjednik trebinjskog SDS Borivoje Ninković.

U trebinjskom PDP navode da je ova partija dva puta imala kandidata za gradonačelnika i da bi ovaj put to trebalo da predloži SDS.

Spekulisalo se da bi kandidat opozicije mogao biti i Nebojša Vukanović, koji je osvojio najviše glasova na opštim izborima na listi SDS u izbornoj jedinici devet, a koji je bio kandidat za ovu funkciju na lokalnim izborima 2012. godidne, ali Vukanović kaže „da mu to ne pada na pamet“.

Lakićeva ulazi u Narodnu skupštinu RS
Umjesto Luke Petrovića u poslaničke klupe SNSD u Narodnoj skupštini RS iz izborne jedince devet sješće Valerija Lakić iz Trebinja, direktorka trebinjske filijale Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Srpska info