Ćurić, Dodik – U septembru počinje izgradnja nove bolnice, biće najsavremenija u regionu

03.06.2022.     Video servis

Izgradnja nove bolnice u Trebinju počeće u septembru ove godine, na lokaciji starog voćnjaka u Pridvorcima, a kroz rebalans budžeta Republike Srpske već su predviđena sredstva za radove predviđene u ovoj godini, poručeno je nakon radnog sastanka gradonačelnika Mirka Ćurića sa srpskim članom Predsjedništva Miloradom Dodikom, ministrom zdravlja i socijalne zaštite Alenom Šeranićem i šefom Radne grupe za ovaj projekat profesorom dr Predragom Peškom.

Dodik je rekao da će do kraja avgusta biti obezbijeđene dozvole za pripremne radove, te da će se završiti tehnička dokumentacija, što će biti dovoljno da u septembru počnu radovi na ovom i te kako važnom projektu za Trebinje i cijelu Hercegovinu.

„Nakon izrade tehničke dokumentacije biće poznata vrijednost projekta, nakon čega će biti raspisan i javni tender za izbor izvođača radova koji će, po ranije rađenim modelima ‘ključ u ruke’, biti taj koji treba da obezbijedi i opremanje bolnice“, naveo je Dodik.

On je istakao je plan da investicija bude vrijedna do 100.000.000 KM, a da će predviđeni rok radova biti do 56 mjeseci.

Dodik je kazao i da su riješeni imovinsko-pravni odnosi na predviđenoj lokaciji gdje će se graditi nova bolnica.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da će nova bolnica zadovoljiti sve potrebe ne samo našeg grada, već i cijele regije.

„Biće to regionalna bolnica sa najsavremenijom opremom“, naveo je Ćurić.

On je kazao da je postignut dogovor da Vlada Republike Srpske finansira izgradnju bolnice, njeno opremanje i komunalnu infrastrukturu, dok će Grad i Vlada sa po 50 odsto finansirati pristupne saobraćajnice i okolno uređenje.

Profesor dr Predrag Peško naveo je da je veoma ponosan što ovaj projekat postaje stvarnost, poslije tri godine koliko se o njemu već govori.

Peško je kazao da će ova bolnica biti najsavremenija u Republici Srpskoj, te da je impresioniran idejnim rješenjem koje je predstavljeno svim učesnicima radnog sastanka.

„Već pripremamo i mladi kadar koji će biti okosnica buduće bolnice uz postojeći kadar koji već radi. Drago mi je što je gospodin Dodik danas u Trebinju jer je on glavni čovjek koji je od samog početka podržao ovu ideju“, naveo je Peško.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić kazao je da će buduća bolnica imati oko 17.500 m2, 490 parking mjesta, 223 kreveta, angio-salu, dijagnostički i poliklinički blok, stacionare.

„Izgradnjom ove bolnice u Trebinju će biti jedna vrhunska ustanova. Cilj je da ovo bude bolnica cijele regije koja će moći da parira na međunarodnom nivou u ovom području“, naveo je Šeranić.

Radnom sastanku u Trebinju prisustvovali su, između ostalih, i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, pravobranilac Srpske Milimir Govedaroca, predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i uprave Bolnice Trebinje.

error: Zabranjeno je kopiranje!