Čista energija za budućnost: Investicije u solarne panele i energetsku nezavisnost

31.05.2022.     Energetika
U Banjaluci je u utorak 24. maja, 2022. održana konferencija „Čista energija za budućnost“ u cilju promocije savremenih sistema proizvodnje električne energije, porijeklom  iz obnovljivih izvora, odnosno energije sunca, sa primarnom namjenom za vlastitu potrošnju, kao i za druge namjene.
U okviru konferencije svi zainteresovani učesnici, bez obzira da li su prisustvovali online ili uživo, imali su priliku da na jednom mjestu dobiju odgovore na sva pitanja i nedoumice vezane za proces izgradnje i finansiranja solarnih elektrana.
Organizatori konferencije, ProCredit Bank BiH i kompanija ETMAX, ovom prilikom su naglasili da je njihov cilj olakšati proces što je više moguće, vodeći računa o dizajnu, projektovanju, instalaciji, praćenju sistema i finansiranju ulaganja u solarnu energiju, te naglasili da su uveliko u projektima energetske tranzicije i da spremno dočekuju nadolazeći investicioni ciklus koji će se pokrenuti donošenjem nove legislative.
Na konferenciji su predstavljene mogućnosti sistema proizvođač – potrošač (prosumer), koji osigurava da svako kao potrošač električne energije dobije priliku da energiju proizvodi. Ovom sistemu posebna pažnja je posvećena u novom Zakonu o obnovljivim izvorima energije Republike Srpske, koji je usvojen početkom godine, a uskoro se očekuje i usvajanje zakona u Federaciji BiH.
Direktor kompanije ETMAX Siniša Maksimović je podsjetio da Republika Srpska uveliko radi na podzakonskim aktima vezanim za Zakon o obnovljivim izvorima energije, a koji bi od početka sljedeće godine trebali biti u primeni.
– Nakon održane panel konferencije „Čista energija za budućnost“ još jednom smo se uvjerili koliko je javnost zainteresovana za obnovljive izvore energije, prvenstveno solarnu energiju. Smatram da smo okupili najrelevantnije sagovornike koji su prisutne na panelu, kao i značajan broj prisutnih preko Zoom platforme, informisali o najvažnijim pitanjima iz ove oblasti. ETMAX je svakako opredijeljen da i u narednom periodu deluje proaktivno, te da približimo građanima i poslovnoj zajednici mogućnosti koje pruža korištenje solarne energije – rekao je Maksimović povodom otvaranja konferencije.
– Koliki je interes za korištenje obnovljivih izvora energije, prvenstveno izgradnju solarnih elektrana na objektima, pokazala je i upravo održana konferencija, kojoj je prisustvovao veliki broj predstavnika privrednih subjekata, ali i privatnih lica. Konferencija je održana u pravo vrijeme, jer je veoma značajno širu javnost pravovremeno informisati, pojasniti procedure i mogućnosti finansiranja izgradnje solarnih elektrana, te predstaviti sve prednosti obezbeđenja električne energije za vlastite potrebe. Iako je potrebno određeno vrijeme za donošenje podzakonskih akata, Zakonom je definisano dovoljno procedura da se već mogu donijeti odgovarajuće odluke o investiranju i pokrenuti određene aktivnosti u cilju izgradnje – istakla je Nada Milovčević, načelnica Odeljenja za projekte, koncesije i obnovljive izvore energije u Ministarstvu energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske.
Pravna i fizička lica će prelazak na obnovljive izvore energije za vlastite potrebe, odnosno vlastitu proizvodnju i potrošnju električne energije lakše realizovati uz podršku sigurnih i proverenih partnera sa iskustvom u ovoj oblasti. Zato su predstavnici ProCredit Bank BiH poručili kako se dugi niz godina bave finansiranjem projekata i investicija u sektoru obnovljivih izvora energije, te da imaju tim stručnjaka koji može procijeniti svaki projekat, ocijeniti njegovu ekonomsku isplativost i ponuditi prilagođeno rješenje.
– Imamo tehnologiju, imamo domaće iskustvo na projektima, imamo i unapređen zakonski okvir koji daje puno više mogućnosti nego što je to bilo ranije i imamo dostupna sredstva za finansiranje ovih projekata. Spremni smo da svojim kapacitetom i iskustvom uđemo u ove investicije – rekao je Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit Bank BiH i dodao kako je energetska tranzicija uveliko počela u regiji, te da se iz tih projekata mogu izvući pozitivna iskustva.
– Kroz naše programe, koje realizujemo sa zajedno sa EBRD-om kroz projekat GEFF, moguć je povrat kredita i do 20%, a tu je i podrška garantnih fondova za one koji imaju nedostatak obezbeđenja, gde garancije idu čak do 50%, a u nekim slučajevima i do 70% – zaključio je član Uprave ProCredit Bank BiH, Srđan Ožegović.
Direktorica Direkcije za poslove operatora distributivnog sistema, Sanja Rikalo, zaključila je da su paneli, kao što je bio ovaj, od izuzetnog značaja, jer se mogu čuti brojne ideje i kroz pružene informacije mnogo toga naučiti, te stečeno znanje primeniti na neke nove projekte.
– Želim pohvaliti organizatore, ali i sve izlagače, koji su na najbolji način prezentovali svoj rad. Svi mi nakon ovakvih edukacija ostajemo u kontaktu i zajednički radimo na projektima kojim gradimo sigurnu budućnost elektroenergetskog sektora. Ovo su svakako teme o kojima će tek biti reči u narednom periodu, a sve sa ciljem kako bi građani bili upoznati na koji način mogu steći status kupca-proizvođača – navela je ona.
Pored brojnih tema koje su se otvorile kroz prezentacije i panel diskusiju stručnjaka, korisnika i investitora, te studiju slučaja Mljekare Pađeni iz Bileće, na konferenciji su se mogla čuti i iskustva onih koji su se poduzetno odlučili za pametnu investiciju u solarnu energiju, koja se dugoročno isplati.
Ekapija bih

error: Zabranjeno je kopiranje!