Cijena kvadrata u Trebinju dostigla Banjaluku

18.02.2020.     Nekretnine

Velika potražnja za nekretninama na području Hercegovine i Semberije digla je cijene stanova na nivo onih u Banjaluci, gdje se kvadrat u novogradnji u prosjeku kreće oko 2.200 maraka.

U agencijama za nekretnine, čiji vlasnici zadovoljno trljaju ruke, kažu da se uprkos poskupljenju stanovi prodaju kao nikad, posebno u lokalnim zajednicama kao što je Trebinje, Bijeljina i Pale.

Vlasnik trebinjske agencije za nekretnine “Europartner” kaže da je potražnja za stanovima prošle godine bila izuzetno dobra.

– Cijena kvadrata novogradnje trenutno se kreće od 1.700 do 2.700 KM,  zavisno od lokacije. Prije godinu kvadrat stana koštao je od 1.500 do 2.200 KM, a razlog poskupljenja je veća potražnja i kvalitetnija gradnja – rekao je vlasnik te agencije Mirko Stanković.

Dodao je da se podjednako traže stanovi svih kvadratura, od onih jednosobnih do penthausa.

– Kupaca je bilo kako iz Trebinja i okolnih mjesta, tako i naših ljudi iz inostranstva, jer ovaj grad posljednjih godina zbog svog geografskog položaja doživljava svojevrstan turistički bum što je i dovelo do veće potražnje stanova – kaže Stanković.

Obimom posla zadovoljni su i agenti za nekretnine na području Bijeljine, gdje stanogradnja u posljednje vrijeme uzima maha.

U agenciji “Alfa nekretnine” Bijeljina kaže da stanove najčešće kupuju mladi bračni parovi i dijaspora.

– Najtraženiji su stanovi do 40 kvadrata, koje je gotovo nemoguće naći. I kad se pojavi stan te kvadrature nestane za dan-dva – istakli su u ovoj bijeljinskoj agenciji.  Kvadrat stana u najužem centru grada, kažu u ovoj agenciji, sada košta i do 2.000 KM, dok se lani cijena kretala oko 1.650 KM.

Zbog ekspanzije i razvoja Jahorine kao turističkog centra, kao i “Ravne planine” sve veća potražnja vlada i za nekretninama na području Pala, gdje se novi stanovi prodaju po cijeni od 1.450 KM do 1.700 KM po metru kvadratnom.

Prema riječima vlasnika banjalučke agencije za nekretnine “Senzor” Manojla Popovića cijene stanova u gradu na Vrbasu već neko vrijeme miruju.

– Cijena kvadrata novogradnje u prosjeku je 2.200 KM, a ide čak i do 3.000 maraka. Kvadrat stana u staroj gradnji u prosjeku košta 1.700 KM. Uglavnom se traže manji stanovi, a među češćim kupcima su inostrani penzioneri, koji se vraćaju u svoj rodni kraj – kazao je Popović.

KUĆE 

U agencijama za nekretnine kažu da potražnja za kućama opada iz godine u godinu, a glavni razlog su velika ulaganja.

U bijeljinskoj agenciji “Alfa nekretnine” kažu da su najtraženije kuće do 50.000 KM.

Glas Srpske

error: Zabranjeno je kopiranje!