Boljem plasmanu hercegovačkog meda od kadulje neophodna veća podrška vlasti – Velika korist za sve u lancu proizvodnje

13.05.2019.     Privreda
Republika Srpska bi morala da podrži proizvodnju hercegovačkog meda od kadulje, jedne od najljekovitijih biljaka na svijetu, istakao je direktor preduzeća Hercegovina med iz Trebinja Zoran Jakšić.
– Srpska bi morala da stane iza hercegovačkog meda od kadulje, jer je riječ o biljci koja, zbog krševitog i sunčanog podneblja u kom raste, spada u red najljekovitijih na svijetu – naveo je Jakšić.
On kaže da bi korist od toga imala i Srpska, i pretežno mala preduzeća koja učestvuju u lancu proizvodnje i prodaje meda.
Jakšić je kao primjer dobre prakse u tom smislu naveo Australiju i Novi Zeland, države koje su stale iza proizvodnje i plasmana meda od ljekovite biljke manuke, koja raste u tom dalekom regionu.
– Ove države su stale iza svojih pčelara koji proizvode med od manuke i, uz dobru marketnšku kampanju, njegova cijena na svjetskim tržištima prešla je nevjerovatnih 200 dolara po kilogramu. Naravno, tome su prethodila i istraživanja, kako same biljke, tako i tržišta gdje će se plasirati – dodao je Jakšić.
On kaže da hercegovačka kadulja ni za milimetar ne zaostaje za manukom po svojim ljekovitim svojstvima i siguran je da bi se hercegovački med od kadulje, uz podršku države, mogao veoma brzo naći na svjetskim tržištima, rame uz rame sa medom od manuke, i to kvalitetom, cijenom i ljekovitošću.
Jakšić ističe da se Hercegovina med od nedavno okušao na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, u Dubaiju i da vjeruje da će kvalitetom brzo osvojiti to veliko i bogato tržište.
Kao benefite od nastupa na prošlogodišnjem sajmu Jakšić navodi povezivanje sa klasterom Panonska pčela iz Novog Sada.
– Oni su nas pozvali da učestvujemo u njihovom senzornom istraživanju u kojem je učestvovalo osam, devet država, a koje su dale 100 uzoraka meda. Hercegovina med je osvojio drugu nagradu za kvalitet meda, što nas je učinilo veoma ponosnim – istakao je Jakšić.
Jakšić je dodao i da sada njihov hercegovački med u Beogradu promovišu u Staroj hercegovačkoj kući, ali promovišu i Hercegovinu i Trebinje.
Na ovogodišnjem sajmu Hercegovina med nastupa sa medom od vrijeska u kojem ima 20 do 25% polenovih zrnaca te biljke, a ostalo su polenova zrnca drugih biljaka, koje su isto tako kvalitetna i ljekovita.
– U svakom medu iz Hercegovine ima, inače najmanje 200 polenovih zrnaca od različitih biljaka. Upravo to ga čini blagodarnim za zdravlje ljudi – rekao je Jakšić.
Hercegovina med godišnje preradi, napuni, upakuje i spremi za tržište oko 15 tona tog pčelinjeg proizvoda. Med se otkupljuje iz takozvanih eko-zona, od odabranih i kontrolisanih kooperanata.
Nezavisne novine