Bolje vodosnabdijevanje trebinjskih prigradskih naselja

08.03.2017.     Vijesti

U Trebinju će sutra biti nastavljeni radovi u okviru projekta „Rekonstrukcija i rehabilitacija sistema za vodosnabdijevanje“ čijom realizacijom će stanovnici prigradskih naselja Podgljivlje, Potklisje,Podvori , Vinogradi i Gorica  imati znatno bolje i kvalitetnije snabdijevanje vodom.
Početak druge faze radova počinje sutra na lokalitetu iznad rezervoara „Hrupjela“.

TrRebinje, vodosnabdijevanje
Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i urbanizam Grada Trebinja Marko Rikalo za Hercegovinapress.com je pojasnio da, ova faza radova obuhvata rekonstrukciju i dogradnju vodovodnog sistema u naseljima Podgljivlje, Potklisje, Vinogradi i Podvori, te rekonstrukciju postrojenja za prečišćavnje otpadnih voda.

„Tenderska procedura za odabir najpovoljniojeg ponuđača za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda je u toku, a potpisivanje ugovora sa odabranim ponuđačem učekujemo u aprilu 2017. godine“, istakao je Rikalo i napomenuo da će se ova investicija finansirati od sredstava koje će Grad dobiti od švedske organizacije SIDA (1.000.000 evra), a ostatak sredstava biće obezbijeđen iz kredita EIB (200.000 evra).

Treća faza radova obuhvata izgradnju novog transportnog cjevovoda od brane Gorica uz lijevu obalu Trebišnjice do planiranog rezervoara „Police“ dužine 1.447 metara, rezervoar „Police“ kapaciteta 2.500 metara kubnih, izgradnju distributivnih cjevovoda kroz naselja na lijevoj obali ukupne dužine 3.332 metra.

Planirana vrijednost ovih radova je  2.187.457 evra koji će se finasirati sredstvima iz kredita EIB.

„Trenutno se vrši dopuna Projektnog plana kako bi se uvrstila investicija izgradnje rezervoara „Oko“ vrijednosti 1.476.378 evra, za koju bi sredstva obezbijedio „HET“, na osnovu obaveza iz vodoprivredne dozvole“, dodaje Rikalo.

On ističe da bi ova , dodatna, sredstva omogućila izgradnju rezervoar „Crkvina“ 250 metara kubnih, izgradnju potisnog cjevovoda dužine 405 metara, zamjenu cjevovoda, izgradnju novog cjevovoda (duž obilaznice Aleksina Međa-Petrina).

Vrijednost ovih radova je procijenjena na 477.056 evra.

U oviru projekta Rekonstrukcije i rehabilitacije sistema za vodosnabdijevanje u Trebinju, u julu 2015. godine završena je izgradnja rezervoar „Кrš“, rekonstrukcija cjevovoda „Hrupjela-Vinogradi“, zatim „Кrš-Školski centar“.

Hercegovina press