Bivši ministar kupio 43 odsto Banjalučke berze!

24.10.2017.     Vijesti

Firma „Green Blue“, na čijem se čelu nalazi bivši potpredsjednik Vlade RS i ministar trgovine i turizma Boris Gašpar, kupila je 43 odsto akcija Banjalučke berze, čime je postala njen najveći pojedinačni akcionar, otkriva poslovni portal Capital.ba.

Do kupovine je došlo nepunih godinu dana nakon naprasnih izmjena Zakona o tržištu hartija od vrijednosti u RS koje su usvojene u Narodnoj skupštini RS po hitnom postupku, a kojima je omogućeno da jedan akcionar ima više od 20 odsto akcija berze.

„Green Blue“ osnovala je „Sino-RS Investment Group“ Banjaluka čiji direktor je, takođe, Gašpar, dok je osnivač „Sino –RS“ u Banjaluci srpsko-kineska firma „Sino-RS Investment Group Limited“ iz Hong Kong koju vodi direktor Jin Li.

Banjalučka berza ima 2.660 akcija koje su donedavno bile raspoređene na 11 akcionara koje su činile banke i brokerske kuće.

Međutim, nakon što su svoje akcije Gašparu prodali NLB banka, UniCredit banka i Sberbanka, berza sada ima osam akcionara, a najveći, sa 43 odsto učešća, je „Green Blue“. Prethodno je „Sino-RS“ kupila Akcija broker, koji je, takođe bio akcionar berze i to preduzeće preimenovala u „Green Blue“.

Kako saznajemo proces kupovine akcija berze trajao je mjesecima, a završen je prije desetak dana.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić potvrdio je za Capital da je došlo do promjene akcionara berze, ali više detalja nije želio da otkriva jer, kako kaže, to nije u njegovoj nadležnosti.

Direktor firme „Green Blue“ Boris Gašpar danas je odbio da komentariše kupovinu akcija berze.

Biće zanimljivo vidjeti kako će se u narednom periodu odvijati stvari na berzi i da li će doći do promjena u upravljačkoj strukturi. Gašparu nedostaje samo sedam odsto plus jedna akcija da postane većinski vlasnik.

Pored „Green Blue“, akcionari berze su i dalje Addiko banka, Nova banka, Pavlović International banka, Eurobroker, Advantis broker te dvije banke u stečaju –  „Bobar banka“ i „Banka Srpske“

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti RS, koji su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili krajem prošle godine po hitnom postupku ukinuta je odredba koja je predviđala da berza mora imati najmanje pet akcionara, a akcionari sada mogu biti i fizička lica. Pored toga uvedena je mogućnost dobrovoljne likvidacije berze. Ovim izmjenama ukinuta su i ograničenja kod isplate dividende akcionarima. Do sada je akcionarima moglo biti isplaćeno samo 50 odsto dobiti.

Izvor: Capital.ba