Bez pomoći ostaju demobilisani borci, djeca sa sela, porodilje… Ustavni sud usvojio apelaciju Nebojše Vukanovića za Fond solidarnosti

28.03.2018.     Vijesti

Pomoć iz trebinjskog Fonda solidarnosti ubuduće neće primati djeca koja pohađaju područne škole, majke porodilje, nezaposleni demobilisani borci, osnovci bez jednog ili oba roditelja, a neće se više provoditi ni programi treće vantjelesne oplodnje, samozapošljavanja, podsticaja nataliteta i naknade licima starijim od 38 godina koja se odluče da stupe u brak!

Ovo proističe iz odluke Ustavnog suda Republike Srpske, koji je prihvatio apelaciju „Za pravdu i red -lista Nebojše Vukanovića“ i time odluku Skupštine grada Trebinja o osnivanju Fonda solidarnosti proglasio neustavnom i nezakonitom.

Odlukom Skupštine grada su privredni subjekti sa područja Trebinja koji imaju godišnji prihod veći od 50.000 KM, dobrovoljno, po stopi od 0,5 odsto od ukupnih prihoda, uplaćivali novac u Fond za pomoć određenim kategorijama naših sugrađana.

U saopštenju Ustavnog suda samo je kratko istaknuto da je Skupština Grada Trebinja donošenjem odluke prekoračila svoje nadležnosti iz relevantnih odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi, jer nije bila ovlašćena da ovim podzakonskim aktima formira Fond solidarnosti, niti da uredi izvore njegovog finansiranja.

„Ustavni sud je zaključio da je Skupština Grada Trebinja donošenjem osporenih normativnih akata postupila suprotno i Ustavom zajemčenim načelima vladavine prava i podjele vlasti“, navodi se u saopštenju suda.

Odluka Ustavnog suda je obavezujuća.

Hercegovina press