Baka Mara iz Nevesinja je postila čitav post, pa proslavila 100. rođendan na Vaskrs

30.04.2019.     Vijesti
Borila se da potomke izvede na pravi put, a oni joj se danas odužuju pažnjom i slogom. Mara je na rođendansko slavlje okupila rodbinu iz čitave regije.

Baka Mara Gaćinović

Mara Gaćinović iz sela Lukavca iz sela Lukavac proslavila je 100. rođendan okružena porodicom, komšijama i prijateljima slavljenica je poručila da su u životu najvažniji zdravlje, sreća i pažnja najmilijih.

Baka Mara rođena je 27. aprila 1919. godine i čitav životni vek vezuje je za zaselak Kljen gde je odgajala decu i bavila se poljoprivrednim radovima. Izrodila je sedam sinova koje je učila hrišćanskim vrlinama, strpljenju i optimizmu. Najveću sreću i zadovoljstvo u dubokoj starosti pričinjavaju joj unuci i praunuci.

Borila se da potomke izvede na pravi put, a oni joj se danas odužuju pažnjom i slogom. Mara je na rođendansko slavlje okupila rodbinu iz čitave regije.

Foto: Radio Nevesinje

Marin jubilarni rođendan poklopio se sa Uskrsom. Kaže da se za Vaskrs pripremala postom i molitvom, kao što je to i čitavog života činila.

Smatra da su za njenu dugovečnost zaslužni geni pošto je i njena majka živela preko 100 godina. Upozorava, ipak, na način ishrane i umerenost u svemu. Kaže da je isključivo koristila domaće proizvode i da je izbegavala konzervisanu hranu.

Maru je zdravlje uvek dobro služilo i lekaru je retko odlazila. Danas zanimaciju nalazi u pletenju, a voli i da čita.

Foto: Radio Nevesinje

Živahna i visprena starica iz Lukavca rado pripoveda o prošlim vremenima. Kaže da je bilo mnogo obaveza i teških poslova, ali se stizalo i za sela i sastanke.

Nepogrešivo interpretira događaje iz rane mladosti koji nisu vezani samo za njeno selo nego i čitavu Kraljevinu Jugoslaviju. Seća se velikih poplava 1934. godine, atentata na kralja Aleksandra u Francuskoj i strahota Drugog svetskog rata.

Iako je „uzela stotu“ Maru i dalje krasi vedar duh. Voli da se našali sa unučićima, ali i da im podeli neki savet. Raduje je što njeni potomci žive lagodnije u odnosu na stara vremena.

Najstarija Nevesinjka ponosna je na porodicu Gaćinovića koja je u poslednjih 150 godina iznedrila dosta poznatih i učenih ljudi.

Rezala se rođendanska torta i slavilo onako kako to baka Mara i zaslužuje. Smeha i dobrog raspoloženja nije nedostajalo u domu Gaćinovića, pošto je baka Mara, kako i priliči rođendanskom slavlju, goste uveseljavala duhovitim opaskama.

Jubilarni rođendan nije mogao proći bez priče o Novaku Đokoviću, pošto je baka Mara veliki navijač srpskog teniskog asa. Nekoliko puta je ustajala noću da gleda televizijske prenose njegovih mečeva. Raduje je što je opet u svetskom vrhu.

Marin sin Zdravko dugo nije bio u zavičaju, ali sada je došao ovim divnim povodom. Zdravko kaže da se još od sveštenika Jakova koji se 1835. godine preselio u nevesinjski kraj u Kljenu nije iskupilo više potomaka porodice Gaćinović.

“Priredili smo ovu svečanost u znak poštovanja prema našoj Mari, da se nadahnjujemo njenom dobrotom i životnim iskustvima”, rekao je Zdravko Gaćinović.

Radio Nevesinje