Arhitekta Amir Vuk Zec za Hercegovina press: Trebinje bi za godinu – dvije moglo postati svjetska atrakcija

21.03.2017.     Vijesti

“Od Trebinja bi  mogla za godinu dvije nastati svjetska atrakcija samo je važna strategija, a nažalost u svim mjestima  u regionu fali upravo ta strategija”,  kaže za poslovni portal Hercegovinapress.com čuveni  arhitekta Amir Vuk Zec .

Foto: Hercegovina press

Po njemu je Trebinje najperspektivniji grad u regionu, koji je sabrao u svojoj istoriji i tradiciji  različite kulture, stilove gradnje,  stilove života….

Vuk  Zec predlaže podjelu  grada na četiri  arhitektonske cjeline.

Foto: Hercegovina press

Prva  bi bila “bajka iz 1001 noći”, odnosno Stari grad, kome bi obavezno trebalo vrtiti autentičan prijašnji izgled,  hendek oko zidina, kamene kućice sa malim drvenim prozprma i žaluzinama, gostionice, i restorane, suvenirnice i muzeje.

“Druga cjelina je jedan od najljepših otvorenih prostora u ovoj regiji, a to su trebinjski Platani, tipični po austrougarskom stilu gradnje. U istom stilu treba da ostane i Glavna ulica i tu nisu potrebna velika ulaganja”, kaže  Amir Vuk Zec.

Treća cjelina je Krš koji je arhitektima vrlo inspirativan i upečatljiv, trenutno zapušten i neupotrebljiv.

Foto: Hercegovina press

“U tom  jedinstvenom gradskom Kršu mogle bi se aktivirati male kafanice, vinoteke, hosteli, i napraviti jedna božanstvena unikatna sredina u kojoj bi uživali boemi, umjetnici, pjesnici, turisti. Usudio bih se da je poredim s Granadom od koje su Španci napravili bajku tako što su zadržali ono što su od Maora naslijedi i napravili objekte od kojih zastaje dah“, kaže čuveni BiH arhitekta.

Foto: Hercegovina press

Rijeka je poseban biser koji Trebinju daje šarm i toplinu i ona bi zaokružila priču sređivanjem obala i oživljavanjem tog  gradskog područja,  dodaje Vuk Zec.

Po njemu je  najbitnije pokrenuti inicijativu, i napraviti strategiju ulaganja – podvući crtu šta se, na kom mjestu i u kom stilu  može i ne smije  graditi.  Novac će onda, smatra doći sam po sebi.

“Bitno je početi – imate objekte, grad treba „restaurirati“ –  samo fali inicijativa. Opština bi to mogla da pokrene organizovanjem  dva tri “work shopa“. To znači da pozove ljude kao što su arhitekti, pisci, umjetnici koji “žive Trebinje” i uz druženje u neformalnim razgovorima i razmjeni ideja  da se napravi  jedno usmjerenje.  Mašta je ispred znanja, kao što je rekao Ajnštajn, pa nek svako odmašta grad, a onda ćemo zvati realnost i na papir staviti  ono što možemo i što je izvodljivo, ali ćemo znati šta možemo i u kojim okvirima, a to je vrlo važno. Bitno je stvoriti viziju i preduslove, investitori će onda sami doći i završiti posao” navodi Zec.

Foto: Hercegovina press

Osim spoja različitih kultura, bogate istorije, autentilčnih građevina, Trebinje je posebno i po svom geografskom položaju, blizini Hrvatske i Crne Gore, aerodroma, i mora. Prednost je i odlična suha, zdrava, mediteranska klima.

“Sve to mu daje prednost u odnosu na druge  male gradove, i daje mu budućnost jer je tiho zaleđe, zaboravljni tavan pun lijepih stvari”, kaže Zec.

Prijedlog je da se u gradnji koriste i dalje tradicionalni materijali moderno upotrijebljeni. Da se gradi s planom i strateški, a ne nasumice.

Hercegovina press