Apple ugrađuje tehnologiju otiska prsta u ekran

17.02.2017.     IT

Čitači otisaka prstiju su se u vrlo kratkom vremenskom roku odomaćili u našim smartfonima i nisu rijetkost ni u uređajima nižih cijena.
Ipak, senzor koji omogućava očitavanje i skladištenje vašeg jedinstvenog identifikacionog pečata iziskuje prostor, kojeg je zbog imperativa dizajna u kućištima svakom novom generacijom sve manje.

Foto: Ilustracia

Ako je suditi po patentu koji je nedavno odobren Apple-u, klasični senzor bi uskoro mogao da postane prošlost. Naime, nova Apple-ova tehnologija omogućava očitavanje otiska prsta na samom ekranu, koristeći infracrvene diode ugrađene u njega. Ovu tehnologiju zapravo je razvila kompanija LuXVue, koju je Apple kupio prije nekoliko godina.

S obzirom na tajming, možemo pretpostaviti da je Apple ovu tehnologiju namjenio sledećoj generaciji iPhone-a koju će predstaviti na jesen. Izostanak potrebe za ugradnjom fizičkog senzora oslobađa prostor, što bi se moglo iskoristiti za ekran. Zato priče o ekranu iPhone-a 8 (ili 7S)  koji bi se trebao protezati od “ivice do ivice”, sada polako dobijaju na smislu.

Izvor: Gdeinvestirati

error: Zabranjeno je kopiranje!