Apis i Buk PROMET najpovoljniji ponuđači – dobili tender vrijedan tri miliona maraka

01.11.2017.     Vijesti

Trebinjski Apis i BUK PROMET iz Bijeljine dobili su tender za izgradnju sistema za navodnjavanje Mokrog polja i vodozahvata za Zupce vrijedan 2.998.128,80 KM bez PDV – a.

Het

Ugovor je zaključen 26.oktobra, a finansijer projekta su Hisdroelektran ne Trebišnjci.

Radovi počinju iduće sedmice potvrđeno je Hercegovinapressu u Hidroelektranama na Trebišnjci, a kompletan sistem za navodnjavanje ovog područja i snabdijevanje tehničkom vodom trebalo bi da budu završeni za godinu dana.

Izgradnjom hidrotehničkog sistema na području Trebinjskog polja – blizu 1.100 hektara obradive površine dobiće infrastrukturu za navodnjavanje po najsavramenijim metodama, a mještani širokog prigradskog i seoskog pojasa, od Zasad polja do Kremenog Dola – i uslove za intenzivniji razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Riječ je o  najznačajnijem sistemu za navodnjavanje izgrađenom posljednjih godina u Hercegovini koji će pokrivati oko 1.100 hektara zemljišta.

Umjesto zemljanih kanala sistem kap po kap

Najstarija gravitaciona metoda površinskog navodnjavanja, za koju su na ovom području korišćeni zemljani ili betonski kanali, biće zamijenjena najsavremenijim metodama navodnjavanja pod pritiskom.

Realizacijom projekta, zahvaljujući dodatnim količinama vode iz Trebišnjice preko planirane pumpne stanice u Zasad polju, nadomjestili bi se i nedostaci postojećeg natapnog sistema u Mokrom polju, čiji vodozahvat na tunelu Plat nije mogao da garantuje redovnost isporuke vode tokom cijele godine.

Dodatni benefiti

Izgradnjom sistema sva domaćinstva na ovom potezu dobiće tehničku vodu, koja je kvalitetnija za navodnjavanje poljoprivrednih površina od hlorisane vode za piće, što će ujedno značiti i „štednju“ vode iz gradskog vodovoda za potrebe novih potrošača.

Hercegovina press