Akcije IAT – a na berzi, Đokić stiže utorak ?

18.03.2017.     Vijesti

Vlada Republike Srpske još nije raspravljala o odluci Rodoljuba Draškovića da  državi pokloni Industriju alata Trebinje.  Makar ne zvanično. Potvrdio je to ministar  pravde Anton Kasipović. Premijerka Željka Cvijanović za sada ne želi da komentariše potez akcionara “Swisslion Group” d.o.o Novi Sad.

Zato se u trebinjsku Industriju alata najvao ministar energetike i industrije  Petar Đokić, koji bi trebalo da posjeti fabriku utorak, 21. marta.  Od njega se očekuju i prvi konkretni odgovori šta će u budućnosti biti sa IAT – om i zaposlenim radnicima.

 

SL IAT

 

U “Swissslionu” su za poslovni portal Hercegovinapress.com potvrdili da je u toku postupak  prenosa akcija IAT  – a sa “Swisslion Group” d.o.o Novi Sada na Vladu Srpske.  

U pozadini čitave priče su česti medijski natpisi o Draškovićevom poreskom dugu državi. Obaveze po osnovu poreza, iz perioda prije privatizacije, vlasnika poslovnog sistema “Swisslion Takovo“  natjerale su da se odrekne fabrike koju je digao iz pepela. U Svislajon Grupi smatraju da je država bila dužna da potraživanja po osnovu poreza, od skoro 16 miliona maraka, naplati prinudnim putem, proglasi stečajni postupak, konvertuje u kapital društva ili ih otpiše,  kao što je najavljivano u više navrata proteklih godina.

Swisslion industrija Trebinje u tom periodu od gubitaša se pretvorila u fabriku koja redovno izmiruje sve obaveze prema dobavljačima, radnicima, i institucijama i posluje sa dobiti. 95 posto proizvedenog alata izvozi se u inostranstvo, a svake godine otvaraju se i nova tržišta.

Za ekonosite sve je jasno – IAT je postao fabrika od strateškog značaja za cijelu Hercegovinu, a Drašković najvažniji investitor u ovoj regiji. Analitičari tržišta smatraju da je država loš poslodavac i da treba uložiti maksimalne napore kako u IAT – u ne bi došlo do promjene strukture vlasništva.

Hercegovina press