Vakcinacija stoke samo kod registrovanih gazdinstava?

05.03.2017.     Vijesti

Ove godine planirana je vakcinacija ovaca i koza protiv bolesti plavog jezika, koja je prošle jeseni posebnu štetu nanijela hercegovačkim stočarima.

Rukovodilac trebinjske područne jedinice Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske za pružanje stručnih usluga Boro Milivojević za

Hercegovinapress.com je potvrdio da vakcinaciji podliježu samo registrovana gazdinstva, što predstavlja problem, jer se stoka na ispaši miješa.
Hercegovina poljoprivreda

Milivojević napominje da su ove mjere predviđene nacrtom pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivre i sela u 2017. godini , ističući da će se morati iznaći način da se vakciniše sva stoka, jer je bolest plavog jezika prenosiva i brzo se širi .

Na području nevesinjske opštine prošle jeseni je evidentirano oko 350 uginuća stoke, a procenat oboljelih ovaca u stadima iznosio je od 10 do 70 odsto.

Od bolesti plavog jezika u Trebinju je uginulo oko 150 grla stoke, mahom ovaca, a šteta od uginuća registrovana je kod 70 domaćinstava, dok je zahtjeve za nadoknadu troškova liječenja stoke od ove bolesti i štete od uginuća uputilo svega troje uzgajivača stoke iz Trebinja.

Mali broj zahtjeva otvorio je pitanje koliko je poljoprivrednika registrovano.

Hercegovački poljoprivrednici nisu bili zadovoljni ni stavkom u nacrtu kojom je bilo planirano da se mlijeko ne otkupljuje od onih farmi koje u kontinuitetu ne mogu isporučiti mjesečno 300 litara, odnosno oko 3.000 litara mlijeka godišnje.

Nakon što su udruženja poljoprivrednika uputila dopis izmijenjena je ta stavka .

U Hercegovini je prosjek farme dvije do tri krave pa bi vrlo malo stočara moglo da zadovolji planiranu isporuku.

Hercegovina press