Mostarski sajam ove godine otvara Aleksandar Vučić

26.03.2018.     Privreda

Ovogodišnji, 21. Mostarski sajam jedna od najposjećenijih privrednih manifestacija u regiji, a održat će se od 10. do 14. aprila. Zemlja partner ove godine je Republika Srbija, a na današnjoj konferenciji za medije najavljeno je da će sajam otvoriti njen predsjednik Aleksandar Vučić.
Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma, kazala je kako je sajam postao lider sajamskih manifestacija u našoj zemlji i da on ove godine ulazi u treću deceniju svog postojanja.

„Srbija nam je drugi put zemlja partner, a osim nje imamo izlagače iz još dvadesetak zemalja. Prednjače zemlje iz regije, ali i Kina koju nikako ne treba zaobići. Dva mjeseca prije početka sajma sajamski prostori bili su popunjeni, na veliku žalost nekih izlagača koji nisu mogli dobiti svoje izlagačko mjesto“, kazala je Bošnjak.

Srbiju će predstaviti šezdesetak preduzeća na 900 metara kvadratnih, kazala je Bošnjak, a novina je da će se zemlja partner predstaviti i u gradu kroz kulturni i zabavni program.

„Na trideset hiljada metara kvadratnih našeg sajamskog prostora, osim klasičnih sajamskih sadržaja, bit će organizirane i dvije specijalizirane manifestacije Sajam turizma i Sajam knjige i izdavaštva. Dodatna vrijednost sajma su i konferencije, a bit će ih organizirano dvadesetak različitih“, najavila je Bošnjak.

Konzulica Republike Srbije u Mostaru Marija Bakoč kazala je da robna razmjena od 1,7 milijardi eura govori kako su naše dvije zemlje jedna drugoj najveći trgovinski partneri na prostoru zapadnog Balkana.

„U prošloj godini izvoz Srbije u BiH iznosio je 1,21 milijardu eura, što je je za 8,1 posto više u odnosu na 2016. godinu. Izvoz iz Bosne i Hercegovine u Srbiju se povećao za 28,8 posto i iznosi 515 miliona eura. U okviru nacionalnog paviljona izlagat će kompanije iz svih sektora, a najviše je kompanija iz prehrambene industrije“, kazala je Bakoč.

Tokom sajma će na marginama dešavanja biti organiziran i niz kulturnih događaja.

„Prvog dana sajma u Kosači će nastupiti Dejan Petrović i njegov orkestar, što je naš poklon Mostaru. Narednog dana u Narodnom pozorištu građani će moći pogledati predstavu Narodni poslanik u izvedbi Narodnog pozorišta iz Užica“, najavila je Bakoč, spominjući organiziranje i drugih manifestacija iz kulturnog dijela, jer je baš kultura ta koja najviše povezuje narode na ovim prostorima.

Marko Šantić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH, kazao je kako Komora sve ovo vrijeme nastoji biti aktivan partner Mostarskom sajmu.

„Srbija i Hrvatska su naša dva najveća trgovinska partnera. Brojni su sektori u kojima se sarađuje, a od prošle godine je to i turizam. Iz Srbije se na nivou godine u BiH ostvari 155 hiljada noćenja“, izjavio je Šantić, najavivši drugog dana sajma organizaciju prve konferencije Jadransko-jonskog makro područja, koja se radi u saradnji s privrednim komorama zemalja regije.

Na konferenciji za medije saopćeno je i da će ovo biti najbolji sajam do sada, da sve upućuju na to.

„Kako je Srbija zemlja partner, tako će prisustvovati cjelokupno državno rukovodstvo, a sajam bi trebao otvoriti predsjednik Aleksandar Vučić“, kazala je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Klix.ba

error: Zabranjeno je kopiranje!