„Tomanović“ želi da preuzme stomatološku službu Doma zdravlja

24.02.2017.     Vijesti

Zdravstvena ustanova „Tomanović“ ponudila je trebinjskom Domu zdravlja rješenje za višak zaposlenih stomatologa i sestara u ovoj ustanovi. U otvorenom pismu koje su adresirali na gradonačelnika Luku Petrovića, Fond zdravstvenog osiguranja i Dom zdravlja Trebinje izrazili su spremnost da u potpunosti preuzmu poslovanje stomatološke službe, uključujući sve stomatološke timove i da nastave da posluju po pravilima o zdravstenoj zaštiti koja je propisao Fond zdravstva.

Foto: Otvoreno pismo

Ovo bi bio prvi slučaj javno – privatnog partnerstva ovakve vrste u Republici Srpskoj, a prijedlog je u razmatranju,  kažu u Domu zdravlja.

„Nemamo negativan stav, ali moramo vidjeti da li za ovakvu vrstu saradnje postoji pravni osnov. Moraju da se izvrše ozbiljne konsultacije i analize, ali i da se uvaže stavovi zaposlenih stomatologa i sestara“, kaže za poslovni portal Hercegovinapress.com  direktor Doma zdravlja Branka Drašković.

Ona ističe da je u stomatološkoj službi zaposleno osam timova, a da Fond za zdravstvo koji finansira rad ove službe plaća tri tima. Ipak ističe, da bi sa 350 hiljada maraka koliko je Fond prošle godine dotirao za stomatologiju mogla da funkcionišu četiri tima.

Novac za službu stomatologije za 2017. godinu još nije uplaćen.

U Stomatološkoj ustanovi „Tomanović“ navode da su, ako preuzmu službu planirali da je modernizuju i po pravilima Fonda obavljaju  sve propisane usluge.

„To podrazumjeva konzervativnu hirurgiju, savremenu digitalnu rendgen dijagnostiku, ortopediju vilice, dijagnostiku i terapiju razvojnih anomalija, stomatološku protetiku i sve usluge koje dosada u većem dijelu nisu postojale na štetu pacijenata“, zaključuje za hercegovinapress.com Milan  Tomanović.