Jabuke iz Hercegovine stigle i do Maldiva – Na 340 hektara u Popovom polju gaje se najkvalitetnije voćne sorte

14.06.2019.     Privreda
Na 340 hektara u Popovom polju, između Trebinja i Ljubinja, prostiru se plantaže voća i vinove loze, od čega polovinu niče vinogradi, a drugu polovinu zasadi jabuke, kruške i trešnje. Istoimeno preduzeće, Popovo polje ad , je najveći dio zasada podiglo 2009. godine i od tada se godišnje sukcesivno povećavala površina pod zasadima za nekih 30 do 50 hektara, pa se puna rodnost tek očekuje, kaže za eKapiju Dragiša Bašić, rukovodilac sektora za proizvodnju voća u Popovom polju.
– Tendencija širenja zasada se nastavlja i u narednom periodu, kao i do sada. Veliku pažnju posvetili smo izboru kvalitetnog sadnog materijala koji smo svakako usaglasili sa potrebama tržišta, ali i nadolazećim svjetskim trendovima kada je u pitanju svježe voće. Odabir sorti se vršio, naravno, i u skladu sa klimatskim uslovima Popovog polja čime dobijamo kvalitetan proizvod. Sadni materijal uvozimo većinom iz Francuske, Italije i Holandije – navodi Bašić.Kako je ovih dana u toku sezona berbe trešanja, a po njoj su prepoznatljivi kako na lokalnom tako i na tržištu regiona, gajbe se pune nekim od najkvalitetnijih svjetskih sorti koje imaju u zasadima, a to su kordia, carina, regina.

– Ni po čemu ne zaostaje ni sortiment jabuke naravno, gdje uspjevamo da prvi u regionu beremo jabuku sorte gala, koja je izvanrednog kvaliteta – ističe Bašić.

Najveći dio proizvodnje u Popovom polje ide ka izvozu u zemlje Evropske unije – Holandiju, Italiju, Hrvatsku, ali i Rusiju i zemlje okruženja.

– Ponosni smo što su neke od naših sorti jabuka dospjele i na egzotične destinacije, od kojih su jedna i Maldivi – kaže naš sagovornik.

Koji procenat će ići za izvoz a koji na domaće tržište, kaže, zavidi i od globalnih kretanja i fluktuacija na tržištu svježeg voća, ali je generalno postotak izvoza veći u odnosu na onaj koji se tiče plasmana na domaćem terenu.

Broj zaposlenih varira, a najveći je u sezoni berbe, kada angažuju i do 300 ljudi dnevno.

– Svakim danom ponuda kvalitetne radne snage je sve manja i je to jedan od gorućih problema, ne samo u sektoru poljoprivrede, već i u ostalim granama. Stalno usavršavanje i nadogradnja znanja i vještina neophodna je mjera uspješnog poslovanja i zato radimo na edukaciji kadrova, a ako je neophodno i na angažovanju dodatnih konsultanata.

Brend Volim voće

Kako bi u sektoru svježeg voća postali prepoznatljiv igrač, i na lokalu i u regionu, kreirali su i brend Volim voće, i pod tim imenom već imaju dobre rezultate i vidljivost.

– Za sada, kod kupaca nailazimo na pozitivne reakcije kada je u pitanju brend Volim voće, ali zasigurno da u budućnosti možemo daleko više uraditi na pozicioniranju i prepoznavanju brenda – navodi Bašić.

Kaže da razmišljaju i o formiranju linije na kojoj bi se pravili određeni proizvodi na bazi svježeg voća. U međuvremenu su pokrenuli i proizvodnju meda, čime su zadovoljni.

U planu je i da na nekoliko lokacija u Hercegovini otvore prodavnicu koja bi nudila sve ono što dolazi sa njihovih plantaža. – Naši planovi su ambiciozni, pa u narednom periodu želimo zaokružiti proces proizvodnje, uz proširenje skladišnih kapaciteta kao i modernizaciju procesa pakovanja – zaključio je Bašić za eKapiju.

 
Teodora Brnjoš

error: Zabranjeno je kopiranje!