Zbog krađe struje u prošloj godini podneseno 366 krivičnih prijava

18.02.2017.     Energetika

Sve se manje krade struja u Srpskoj. Prošle godine otkriveno je 766 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije, što je za 34 procenta manje u odnosu na 2015. kada je otkriveno 1149 slučajeva krađe struje.

Foto: Ilustracija

„Smanjenje trenda neovlaštene potrošnje rezultat je preventivnih mjera i  pojačanih aktivnosti elektrodistribucija u otkrivanju i sprječavanja krađe električne energije“ kažu u Elektroprivredi Republike Srpske.

U prošloj godini je zbog krađe električne energije  podneseno  366 krivičnih prijava.  U Republici Srpskoj i dalje dominiraju tradicionalni načini neovlaštene potrošnje, gdje se struja troši mimo mjernog uređaja ili onemogućavanjem ispravnog mjerenja. Od ukupnog broja utvrđenih neovlaštenih potrosnji,  u 38%  slučajeva riječ  je o samouključenju. Oko 10%  od ukupnog broja otkrivenih neovlaštenih potrošnji, odnosi se na slučajeve neovlaštene potrošnje omogućene djelovanjem na mjerne uređaje.

Značajan, preostali broj nepravilnosti  kojima je omoguceno neovlašteno trošenje električne energije odnosi se na djelovanje na priključnom vodu.

Za neovlašćenu potrošnju u 2016. godini obračunato je 8.123.108 kWh električne energije.

Hercegovina press