Zašto je LUČ „grad duhova“? Stanovi u ovom naselju se prodaju i po 1.700 KM po kvadratu

16.06.2017.     Nekretnine

Na najpoznatijem sajtu za on line trgovinu u BiH  Pik.ba (olx.ba)  već nekoliko godina u ponudi je 30 – ak papreno  skupih stanova u Trebinju čija se cijena kreće i do 1.700 KM po kvadratu.

„Radi se o vlasnicima stambenih jedinica koji nemaju pravu  potrebu za prodajom stana i koji više manje igraju na sreću, pa ako se neko „upeca“  na stambenoj jedinici  koju koriste tokom ljeta završili su dobar posao. To su najčešće ljudi koji žive u inostranstvu ali su kupili nekretnine u Trebinju“,  kažu u Agencijama za nekretnine.

To nije realna prodajna cijena kvadrata koji  u Trebinju na dobroj lokaciji u prvoj zoni u novogradnji košta  1.550 KM.  Ipak najpopularnije naselje u Trebinju „LUČ“ i dalje drži cijenu, a vlasnici brojnih stanova u ovom dijelu grada nisu stalni stanovnici Trebinja, pa su ga lokalci prozvali i grad duhova.

U „LUČ – u“  i „AGOKOP  – u “  na različitim on line sajtovima za trgovinu nekretninama prodaje se 50 – ak stanova. Cijene su uglavnom  oko 1.600 – 1.700  maraka po kvadratu u zgradama starim nekolike godine.  Oglase vlasnici redovno ažuriraju, a najčešće ne žele ni da se cijenkaju, kao što je to običaj kad su u pitanju kupovine putem „pika“.

Investitori u „Luču“ odavno nemaju slobodnih stambenih jedinica i možda je to i pravi razlog zašto je ovo naselje postalo prestiž za koji domaće stanovništvo uglavnom ne može da izdvoji novac.

Godinama se prodaju i stanovi u starogradnji po cijeni od oko 1.300 KM u gradskim nasljima Tina, Gradina, Gorica…. ali i tu čini se mušterija ipak nema. „Cijena stambenih jedinica u ovim naseljima barem je jeftinija za 150 KM po kvadratu“,  objašnjavaju agenti za prodaju nekretnina.

S druge strane,  za stanove u Trebinju koji su se na PIKU ili gradskim portalima prodavali po cijenama od 1.100 do 1.200 KM nije  bilo „zime“. Prodati su za dva  – tri dana. Naravno radilo se o starogradnji, ali dobrim lokacijama i stanju nekretnine.

Hercegovina press