Za kilogram ulja od smilja 1.000 evra

01.07.2017.     Privreda

Klaster Udruženje malih proizvođača smilja Hercegovina putem Facebook stranice objavioje  rezultate dosadašnjih dogovora, za smiljare u Hercegovini. Stigla su i detaljna uputstva  za djelovanje ukoliko se želi sarađivatii s Klasterom.

Uzgajači su obavješteni da će ove godine otkupljivači za kilogram ulja od smilja plaćati 1.000 evra, ali uz prethodnu analizu i potvrdu ispravnosti ulja na Institutu dr. Josip Pančić u Beogradu.

Zbog brojnih upita hercegovačkih smiljara o analizi i otkupu, iz Klastera su objavili detaljnije informacije.

Iz Klastera su pojasnili da se analiza temelji na tome da je ulje čisto od hemikalija. Analizu će svi članovi Klastera poslati zajedno zbog jeftinijega postupka. Cijena analize ulja navodno ne bi trebala koštati više od 30 evra.

Ulje će se na analizu slati kada se obavi određeni broj destilacija, a o mjestu predaje ulja za analizu članovi će biti naknadno obaviješteni.

Kako navode smiljari, na analizu je potrebno poslati 5 ml ulja,  a vlasnicima ulja koje se analizom pokaže ispravnim zagarantirana je cijena od najmanje 1.000 evra. Cijena ulja svim članovima biti će jednaka, a otkup garantuje Klaster, koji je sklopio dogovor s otkupljivačem.

Izvor: Jabuka.tv