Vlada priznala deficit od 45 miliona maraka

18.06.2017.     Vijesti

Vlada Srpske priznala je da deficit budžeta za prošlu godinu iznosi 45 miliona maraka. Tolika je razlika između prihoda i rashoda pojašnjavaju u Ministarstvu finansija, iako nisu uračunate obaveze koje su prenesene u ovu godinu.

Njih će tek da sabere Glavna služba za reviziju koja već godinama nalazi veću rupu u budžetu od one koju prikaže Vlada. Ministri redom priznaju da ima nagomilanih dugova, ali tvrde da je stanje bolje nego ranije. Od 60 miliona agrarnog budžeta iz prošle u ovu godinu prenijelo se 40 i još se nije isplatilo.

“Čini mi se da se manje duguje, odnosno da je ta dinamika u zadnje vrijeme ubrzana. Dugujemo oko 7.5 miliona za obaveze iz prošle godine, s tim da smo izmirili neke obaveze iz tekuće godine u iznosu oko tri milion maraka”, rekao je Boris Pašalić iz Ministarstva poljoprivrede.

Tekuće obaveze isplaćujemo redovno, ali one iz 2011. još nismo platilii, kaže ministar prosvjete. Radnicima se duguje 7,5 miliona, ali krivi su moji prethodnici, poručuje Dane Malešević. Ako ideja Vlade plate na rate zaživi i riješe se dugovi iz ranijeg perioda, prosvjeti će postojeći budžet biti dovoljan.

“Bio bi dovoljan za njihovo funkcionisanje da nije tih dugova iz ranijeg perioda, negdje od 2011. godine pa do danas. U određenom periodu data su svima nešto veća prava nego što su mogućnosti budžeta”, rekao je Malešević.

Koliki je tačno manjak u budžetu i šta se od obaveza prenijelo u ovu godinu Vlada nije prikazala u izvještaju o izvršenju koji je dostavila Narodnoj skupštini. Opozicija prije rasprave traži tačne brojke i kritikuju premijerku koja tvrdi da se uprkos problemima sve obaveze izmiruju redovno. Iz SDS-a sarkastično poručuju da se sve plaća redovno, ali se više ne zna za koju godinu.

Što se tiče tog resora, 2016. davno je završena, uzvraća Ministar saobraćaja, ali priznaje da se i dalje kasni sa isplatom grantova javnim preduzećaima.

vlcsnap-2017-06-17-20h02m58s193

“Ima malih kašnjenja, mislim da za Aerodrome nema još nijedan uplaćen grant za ovu godinu, a za Željeznice su uplaćena četiri granta”, rekao je ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

Osim grantova javnim preduzećaim od prebacivanja penzija na trezor vlada je počela da kasni i sa plaćanjem Zdravstvenog osiguranja za nezaposlene iako se knjižice i dalje ovjeravaju. Ne zna se da li su plaćene i sve obaveze iz 2015. jer se u prošlu godinu prenijelo 228 miliona od kojih je 20 ponovo prebačeno u ovu godinu.

Izvor:atvbl