VIDEO: U Bileći malo šta radi, pa neće ni odbornici

25.08.2017.     Vijesti

U Bileći štajkuju šnajederice, profesori i doktori, a odbornici još nisu podijelili kolač pa je skupštinska sala prazna puna dva mjeseca. Kada će i hoće li Bilećani zasjedati niko ne zna.

Opozicionari sa sigurnošću tvrde da znaju razlog što nema skupštinskih zasjedanja.

“Ključni razlog nesazivanja sjednice SO Bileća je taj što ni jedan blok nema skupštinsku većinu”, kaže Srđan Rogan, odbornik PDP-a.

Nezadovoljnih odbornika je mnogo tvdi Rogan, a najglasniji su odbornici vladajućeg SNSD-a koji danas pred kamere nisu željeli. Oni nisu ali koalicioni partneri jesu. Odbornik Ujedinjene Srpske Saša Radan uz Miljana Aleksića bio je od samog početka, ali ističe da za uzvrat ništa nije dobio.

Da li će upravo on biti novi tas na vagi, kaže znaće se već na prvom zasjedanju.

“Mi kao koalicioni partneri nismo ispoštovani ni u jednom segmentu koalicionog dogovora tako da naš koalicioni odnos nije kao što je bio. Da li je skupštinska većina pod znakom pitanja? Pa skupštinska većina je relativna stvar, danas može biti ovakva sutra onakva, ali ako se nepoštuju neki koalicioni dogovori normalno da će doći do pucanja skupštinskih većina”, rekao je Saša Radan, odbornik Ujedinjene Srpske.

O skupštinskoj većini predsjednik bilećkog parlamenta, SNSD-ov Blažo Vujović nema kad razmišljati. Radni sto preplavljen papirima, Bileća ide u novo kreditno zaduženje. Osim što nema para nijedna javna ustanova u ovoj opštini nema ni direktora.

Skupština se mora što prije održati, ali kada predsjednik nam nije znao reći.

“Imamo mi malo problema oko pripreme pojedinih tačaka prije svega točka o kreditnom zaduženju gdje nam trebaju odgovarajiće saglasnosti ministrstva koje probavljamo zatim to sve treba objaviti u nekom dnevnom glasilu. Bio je i raspisan konkurs za načelnike odjeljenja, sada je tek završen intervju tako da se tek sada može pristupiti imenovanju istih”, kaže Vujović.

Kasa prazna, ustanovama i opštinskim odjeljenjima mjesecima rukovode vršioci dužnosti, a odbornici i dalje biju bitku za svoj dio kolača. Samo u ovoj godini, fotelja predsjednika parlamenta promijenila je tri čovjeka. Skupštinska većina brzbroj puta dovođena je u pitanje, a uspjela se promijeniti dva puta. Od 19 odbornika 11 ih je iz različitih političkih partija.