VIDEO: Srbi u Mostaru i dalje bez konstitutivnosti zbog HDZ-ove blokade

18.10.2017.     Vijesti

Hrvati u Hercegovačko – neretvanskom kantonu ciljano su izbjegli još jednu priliku da Srbima na tim prostorima obezbijede konstitutivnost.

Nisu se odazvali na vanrednu sjednicu Kantonalne skupštine u Mostaru na kojoj je trebalo da se raspravlja o amandmanima na Ustav. Tako je propao još jedan pokušaj da se makar otvori priča koja bi Srbima donijela toliko tražena prava.

“Nama bi bilo daleko poštenije, moralnije i hrabrije da su došli na sjednicu. Zašto su za i protiv konstituvnosti Srba u ovom kantonu. Zamajavanje nas kao naroda, uskraćivanjem svih prava, nema smisla više, stvarno je ovo izgubilo svaki smisao više”, izjavio je Dušan Golo, predsjednik Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru.

O pravima Srba u gradu na Neretvi govori se već dugo. Nedavno je propao pokušaj da se izmjene ustava stave na dnevni red skupstine, a i tada su Hrvati, tačnije, oba HDZ-a, bili protiv. SDP-ova Vesna Saradžić, koja je i pokrenula inicijativu, danas kaže : “Nećemo odustati”.

“Ako neko smatra da je glasanjem protiv skinuo, ovo sa dnevnog reda, zbilja grdno se vara, ovo je za nas pitanje postivanja civilizacijskih vrijednosti, osnovnih ljudskih prava i sloboda”, poruka je Vesne Saradžić, zamjenika predsjednika skupštine HNK.

Lider HDZ-a BIH, Dragan Čović, od Trebinja do Banjaluke uvjeravao je da protiv te inicijative nema ništa, a danas poručuje da priču ne treba politizovati. Obećava da će u narednih nekoliko dana razgovarati sa onima koji se nisu pojavili na sjednici skupstine.

“Ja kada budem dole sutra i prekosutra razgovaraću sa njima, ali imam jedan vrlo jednostava odgovor. Do kraja razumijemo problem, spremni smo ga do kraja riješiti u vrijeme 12 mjeseci pred izbore”, izjavio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a

Čović je ranije bio nešto rječitiji, pa je objasnio kako konstitutivnost sva tri naroda, što se njega tiče, treba rješavati na isti način u cijeloj BiH. Zašto ga, onda, ne riješiti makar u hercegovačko-neretvanskom kantonu, nikad nije do kraja objasnio.