VIDEO: Špic u Trebinju, turisti stižu sa svih strana

06.06.2017.     Video servis

Trebinje je, zahvaljujući svojim čarima, i ove godine uspjelo da privuče brojne turiste. Stigli su sa svih strana, a uskoro će i špic sezone.

Pored Trebišnjice ovih dana šetaju turisti iz svih krajeva svijeta. Turistička sezona je počela 1. maja, a špic se očekuje već narednih dana. Sa Havaja pod Platane stigla je i Linda. Utiske o Trebinju podijelila je pred našom kamerom.

“Prvi put sam ovdje i oduševljena sam Trebinjem, stvarno je prelijepo. Sada obožavam Trebinje kao što obožavam Dubrovnik”, kaže Linda sa Havaja.

Stigli su i Nijemci. Andrija Hifa odmor sa porodicom odlučila je da provede upravo u najjužnijem gradu Republike Srpske.

“Upravo smo stigli u Trebinje. Vozili smo kroz prekrasne predijele i došli u ovaj grad. Nadam se da ćemo uživati”, kaže Andrija Hifa iz Njemačke.

Činjenica da je Trebinje postalo poznata turistička destinacija stvorila je veću odgovornost turističkim vodičima. Ponuda se morala proširiti. Gostima se više ne pokazuju samo Stari grad i Crkvina, već se ode i koji kilometar van grada.

“Postoji ponuda i za seoski turizam, postoji ponuda za avanturizam, aktivni turizam, kreativni turizam. Znači, jedna široka ponuda i za svakog gosta ponešto”, kaže Marko Ćapin, turistički vodič.

Kinezi vole da uživaju u prirodi, Amerikancima je interesantna kulturna baština, dok su Rusi zainteresovani za hranu i piće. U Turističkoj organizaciji kažu da imaju pune ruke posla, turista je iz godine u godinu sve više, pa je povećan i broj smještajnih kapaciteta.

“Kapacitet je, otprilike, registrovanog smještaja oko 1.400 ležajeva. Prošle godine smo imali sedam hotela u ponudi, a ove godine imamo devet. Jedan je preregistrovan motel u hotel i otvoren je Sl-industry u aprilu mjesecu ove godine, tako da ih ima devet, a još su tri u izgradnji”, rekao je Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinja.

Hoteli u Trebinju niču kao pečurke posle kiše, pa tako rastu i cijene noćenja. Da biste prenoćili u nekom od trebinjskih hotela ili motela moraćete za noć izdvojiti od 30 do 120 KM.