VIDEO: Petrović odlučan da kažnjava neradnike- evo šta na novu praksu kažu načelnici

20.05.2017.     Vijesti

Po svaku cijenu mora se uvesti red i disciplina u trebinjsku administrativnu službu. Gradske vlasti imaju novo pravilo- kazniti svakoga ko ne obavlja posao savjesno i odgovorno.

Takvim radnicima plate će biti manje za 10 do 15 odsto. Proteklog mjeseca na testu su bili načelnici odjeljenja i direktori javnih ustanova.

Manju platu dobio je i prvi čovjek trebinjskih vatrogasaca, Tripo Ćuk. Bez obzira na tanji novčanin Ćuk kaže da je ovo dobra odluka.

“U svakom slučaju, smatram da je stimulativno jedno i drugo. Za nagrađene to je zahvalnost za dobar rad i podstrek da i dalje nastave tako da rade, a za one koji su kažnjeni, takođe, treba da djeluje stimulativno – da poprave svoj rad i svoje aktivnosti u okviru svojih nadležnosti”, navodi Tripo Ćuk, komandir Vatrogasne jedinice Trebinje.

Pored Ćuka na testu su pali i načelnici Odjeljenja za finansije, boračko invalidsku zaštitu, za privredu i društvene djelatnosti, te šefica Odsjeka za urbanizam. U buduće ova lista bi se mogla i proširiti, a najavljuju se i rigoroznije mjere.

“Oni radnici koji ne budu htjeli da istrajavaju na radnoj disciplini nakon dvije kazne uslijediće i disciplinski postupci, a to znači možda i strožije mjere”, kaže Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

Oštre kriterijume ipak je zadovoljio načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.I dobio povišicu. Sistem kazne i nagrade, kaže Marko Rikalo, itekako ima efekta.

“Ako ne budemo imali smjelosti da radimo nešto u gradu, jednostavno će sve ostati isto i mi ćemo samo proći i naš mandat onako tehnički, moramo da zavrnemo rukave. Naš cilj je da stvarno nešto uradimo pa možda nekada i pogriješimo, nekada ćete nas sigurno i kritikovati”, izjavio je Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Trebinje.

Iz Gradske uprave poručuju da će nastaviti sa novom praksom dok sve ne uvedu u red. Svaki šef u Trebinju imaće pravo da kazni i nagradi radnika. Ko ne bude radio kako treba može da iščekuje čak i radnu knjižicu. U proteklim mjesecima nova trebinjska vlast kući je poslala oko 40 radnika administrativne službe.